Sivut

perjantai 23. heinäkuuta 2010

Mustikkamuffinssit

Helteet ne vaan jatkuu, joten kaikki muu innostus kuin vedessä lilluminen (ja pakollisten töiden tekeminen) on aivan nollassa. Tässä on eletty kaupan eineksillä sekä lähipizzerian antimilla nyt hetken aikaa, eikä parempaa näytä olevan tulossa. Siispä kaivelen arkistojen kätköistä jotain päivitettävää, ettei nyt aivan unohdu tämä blogimaailma :)

Näitä muffinsseja olen tehnyt joskus - ööh - varmaan reippaat kaksi vuotta sitten. Alkuperäinen tarkoitus niissä kai ei ole "särkeä" mustikoita, mutta mielestäni oli hauskaa tehdä vaihteeksi violetteja muffinsseja.  By the way, keskustelimme joskus rakkaan Minttuni kanssa siitä, millä nimellä muffinsseja kuuluisi kutsua. Tulimme molemmat siihen tulokseen, että sana muffini on järisyttävän ärsyttävä (yhtälailla kuten sanat muusi tai kaakku - ne ovat muussi ja kakku), mutta joudun myöntämään itsekin sortuvani joskus tuohon sanaan. Koitan kuitenkin kovasti täräytellä niitä ässiä sinne väliin ;)



8 isoa muffinssia

3 dl vehnäjauhoja
½ dl vehnäleseitä
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl mustikoita
2 kananmunaa
1 ½ dl taloussokeria
1 dl maustamatonta jogurttia
100 g sulatettua voita tai margariinia

KORISTELUUN:
½ dl tomusokeria
n. 1 ½ tl vettä
8 isoa mustikkaa

Sekoita kuivat aineet ja mustikat kulhossa. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kuivat aineet, jogurtti ja rasvasula vuorotellen kevyesti vatkaten. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa n. 17 min. Viimeistele muffinssit tomusokerikuorrutuksella ja mustikoilla. Voit myös koristella muffinssit eri tavoin, kuten erilaisilla strösseleillä. 

maanantai 19. heinäkuuta 2010

Maustevoi grillatulle lihalle

Kesään kuuluu mielestäni aina grillaaminen. Oli se sitten kaasu-, hiili-, tai sähkögrillillä, niin grillatun porsaanfileen tuoksua ei voita mikään. Paitsi ehkä grillattu porsaanfile, jossa päällä herkullinen maustevoi.

50 g voita
1 tl kuivattua tilliä
1 tl kuivattua basilikaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
suolaa maun mukaan

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoile kylmänä vastagrillatun lihan päällä.

Itse kun pidän erittäin vahvoista mauista laitoin suhteellisen "reiluja" teelusikallisia, ensi kerralla aion tuplata muut mausteet paitsi suolan, joka tässä annoksessa maistui mielestäni jo hieman liikaa.

lauantai 17. heinäkuuta 2010

Hellepäivän mansikkajuoma

Ei näillä helteillä oikein enää ruoka maistu, mutta juoda pitäisi muistaa. Kun raanavesi tai perusmehu alkaa tökkiä, kokeile tätä:



3 dl hedelmämehua
1/4 vesimelonin mehua
2 dl omenamehua
15 mansikkaa puserrettuna
0,5 l tonicia eli sitruuna/lemonlimsaa

Kaada kannuun hedelmämehu. Puserra vesimelonista mehu ja kaada joukkoon. Lisää sekaan omenamehu. Pese ja perkaa mansikat. Puserra murskaksi ja sekoita joukkoon sekä mehu että muussaantuneet mansikat. Kaada päälle tonicia ja lisää joukkoon jäitä ja nauti kylmänä. Jos et pidä mansikoiden paloista mehun seassa, voit kaataa juoman laseihin siivilän läpi. 

perjantai 16. heinäkuuta 2010

Mokkapalat

Tällaisilla helteillä ei jaksa tehdä yhtään mitään. Koska töissä on pakko käydä, jää ruoanlaitto vähemmälle: ainoa mikä maistuu on litratolkulla kylmää mehua, vähän siideriä väliin sekä pakettikaupalla lakritsijäätelöä. 

Pitkään olen kuitenkin metsästänyt täydellistä Mokkapalojen reseptiä. Koska eksyin taas paikalliseen maakuntakirjastoon, lainasin sieltä Perheen ruokavuosi-keittokirjan (Sirpa Talka, 2008) vain ja ainoastaan kokeillakseni Mokkapalareseptiä ja todetakseni, että etsintäni jatkuvat edelleen. Otan mielelläni vastaan sinun parhaan Mokkapalareseptisi ja kokeilen. 



uunipellillinen

5 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
4 munaa
3 dl sokeria
2 dl maitoa
200 g margariinia sulatettuna

VUOKAAN:
margariinia
korppujauhoja

KUORRUTUS:
500 g tomusokeria
50 g margariinia sulatettuna
3/4 dl vahvaa kahvia

KORISTELUUN:
nonparelleja

Mittaa kuiva-aineet kulhoon. Vaahdota toisessa kulhossa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi kuiva-aineet muna-sokerivaahtoon. Lisää joukkoon maito ja rasva. Sekoita taikina tasaiseksi. Voitele mokkapalapannu (30 x 20 cm) margariinilla ja jauhota se korppujauheella. Kaada taikina vuokaan. Itse käytin perinteistä leivinpaperoitua peltiä. Kypsennä mokkapalalevyä 200 asteessa n. 25 min. Anna levyn jäähtyä. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä seos jäähtyneelle mokkapalalevylle. Sirottele päälle nonparelleja.

500 g tomusokeria tuntui olevan liikaa ainakin minun palasilleni, sillä vaikka kuvittelen aina keittäväni vahvaa kahvia, se on kuorrutteen väristä päätellen kuitenkin aikamoista lirua. 3/4 dl "vahvaa" kahvia mittasuhteilla 3 kuppia vettä, 4 mittaa kahvia sai kuorrutteesta tällaista:

Hmm, mitä tälle kuorrutteelle tapahtui???

Kuorrute maistui siis vahvasti sokerille, mikä ei haitannut minua yhtään, mutta Pekonin hampaita se hieman vihloi :) Lisäksi kuorrute oli Mokkapaloihin aivan liian vaaleaa. En tiedä mitä tein pieleen, sillä seurasin ohjetta tunnollisesti ja silti lopputulos on tässä.


No, saipahan taas Pekonin työporukka kahvitauolle vehnästä :) 

perjantai 9. heinäkuuta 2010

Sitrusmansikat

Kesä on kohta ohi, sanokaa mun sanoneen. Ja mitä minä olen tehnyt? Ottanut aurinkoa? En. Käynyt uimassa? En. Grillannut? En. Ostanut uuden hellemekon? En. Mitä minä taas olen tehnyt? Käynyt joka ilta suihkussa, koska olen liian väsynyt mennäkseni uimaan vaikka asun järven rannalla? Kyllä. Käynyt luvattoman monta kertaa syömässä ABC:n noutopöydän, koska olen liian väsynyt laittaakseni ruokaa? Kyllä. Unohtanut kaikki "pitäisi syödä terveellisesti"-jupinat? Kyllä. Tehnyt vain töitä, töitä ja töitä? Kyllä, kyllä ja kyllä!

Onko tässä tullut siis tehtyä mitään, mitä joka kesä kuuluisi tehdä? Ei näköjään. Ja kesä on reippaasti jo väärälle puolelle nytkähtänyt. Syön joka kesä tuhottoman määrän herneitä, sillä ne ovat suurinta herkkuani: ostin muutaman litran, jotka olivat aivan madonsyömiä. Pidän kovasti uimisesta ja yleensä kesäisin peseydyn mahdollisimman usein järvessä: kävin heittämässä talviturkkini kesäkuun alussa 16 asteisessa järvessä ja pinkaisin nopeasti takaisin saunaan. Muutenkin koko kesä on mennyt omituisessa sumussa; kenties siihen vaikuttaa se, että menen jo kolmatta viikkoa yhden päivän vapailla, joista viikoista jokaisena viikonloppuna olen tehnyt kaksi iltavuoroa. Eikä homma näytä paranevan: huomenna iltaan, ensi viikon viikonloppuna kaksi iltaa ja sitten lauantai vapaa, sunnuntai ilta. Huoh, kuten edeltävässä kirjoitin, olen tämän kesän jälkeen todella pahasti mätkitty. 

Kerran olen tänä kesänä syönyt mansikoita. Se tarina meni näin:


mansikoita
sokeria oman maun mukaan
½ sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu

Perkaa ja viipaloi mansikat. Kääntele mansikoiden joukkoon sokeria oman maun mukaan. Raasta mansikoiden päälle puolikkaan sitruunan kuori ja purista siitä mansikoiden päälle mehu. 


Seuraavalla kerralla tämä kesä on varmaan jo loppu, sanokaa mun sanoneen.