Sivut

maanantai 24. tammikuuta 2011

Kaura-toskaomenat

Olen joskus koittanut miettiä lemppari keittokirjojani, mutta todennut lopulta, että tehtävä on mahdoton. Kuten olen täällä blogissa joskus aiemminkin maininnut, pidän kuitenkin himputin kovasti vanhoista ja melkein jo aikansa eläneistä opuksista :) Jostain syystä vieroksun 2000-luvun keittokirjoja, ja vaikka kovasti joskus koitankin niitä kirjastosta lainata ja lueskella, palaan aina samoihin vanhoihin ja puoliksi jo käytössä tuhoutuneisiin kirjoihini. Otan toki mielelläni vinkkejä vastaan kirjoista, jotka olisivat tutustumisen arvioisia?!

Tämä ohje on vanhasta kunnon Keitämme ja leivomme-koulunköksänkirjasta, joka on yksi parhaista perusteoksista mitä tiedän. Ja jonka varmaan kaikki omistaa :) Tätä ei käytetty enää minun peruskouluaikanani (silloin käytössä oli kirja Tervetuloa), eikä silloin enää saanut köksänkirjoja omakseen vaan ne piti jo kierrättää, ja tunnollisena oppilaana näin tietysti tein. Lukion valinnaisilla köksänkursseilla onneksi älysin jo källiä kirjat omakseni ;)



2 - 4 omenaa
1 dl vettä

PINNALLE:
75 g margariinia tai voita
½ dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia (minä laitoin 1 ½ tl)

VUOKAAN:
margariinia tai voita

Pane uune kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunin lämmön kestävä vuoka. Pese ja kuori omenat perunankuorimaveitsellä. Itse laitoin neljä omenaa. Leikkaa ne lohkoiksi voideltuun vuokaan ja kaada vesi päälle. Sulata margariini kattilassa, lisää siihen sokeri, kaurahiutaleet ja kaneli. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Kaada seos omenien pinnalle. Paista kaura-toskaomenat uunin keskitasossa n. 20 min. Tarjoa joko lämpimänä tai kylmänä maidon, vaniljakastikkeen tai karamellikastikkeen kanssa. 


... tai sitten yhdelle ronkelille 
suklaajäätelön kanssa :D

perjantai 21. tammikuuta 2011

Maukas makkaravuoka

Pidän makkarasta. Paistettuna, keitettynä, nuotiolla käristettynä. Mutta parasta makkara on kuitenkin uunissa laitettuna, reilusti maustettuna runsaan juuston kanssa. Terveysintoilijat saattaisivat sanoa että makkara-juustoyhdistelmä ei ole niitä maailman terveellisimpiä ruokia; saattaa pitää paikkansa, mutta pitäähän sitä ihmisen välillä hemmotella itseään ja herkutella kunnolla. Tässä olisi resepti joka vie kielen mennessään, ja on taatusti kiistakapulana terveellisestä ruoasta puhuttaessa. ;D




4 annosta

1 pkt(n. 580 g) lenkkimakkaraa
100 g sipulikuutioita
1 rkl öljyä
2-3 rkl vehnäjauhoja
4 dl kevytmaitoa
½ dl tomaattipyreetä
1 valkosipulinkynsi
2 tl basilikaa
½ tl suolaa
mustapippuria
1½ dl punaleima-emmentaljuustoraastetta

Leikkaa kuorittu makkara n. ½ cm:n viipaleiksi ja levitä viipaleet voideltuun vuokaan. Kuullota sipulit öljyssä kattilassa. Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita. Kaada kattilaan maito ja sekoita hyvin. Keitä kastiketta n. 5 min koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon tomaattipyree, hienonnettu valkosipuli, basilika, suola ja mustapippuri. Kaada kastike makkaraviipaleiden päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa 25-30 min. Tarjoa esim. keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa. 


Tässä tapauksessa tarjottiin makaronien kylkiäisenä.

Lähde: Pirkka

lauantai 1. tammikuuta 2011

1 meriselitys, 1 valo tunnelissa, 0 uudenvuodenlupausta

Kahden kuukauden hiljaiselo tulee nyt päättymään. Uuden vuoden kunniaksi tarjoan hiljaisuudelle myös kelpo meriselityksen: täällä on alettu odottelemaan joko pientä pekonia tai pientä porkkanaa ja ruokahalut ovat kirjaimellisesti olleet pää pöntössä. Nyt alkaa kuitenkin viimein näkymään taas valoa tunnelin päässä - ja valoa myös tässä blogissa. 

Näiden myötä kaikille oikein hyvää uutta vuotta 2011!