Sivut

tiistai 25. kesäkuuta 2013

Punajuurinyytit

Juhannustarjontaa, osa kolme.

Liharuokien ohessa tuli grillissä laitettua kasviksia. Kaikki varmaankin osaavat grillata maissia ja tomaatteja, joten niistä ei sen enempää (grilli kuumaksi -> kasvikset -> kääntele -> syö...), mutta tässä todella herkullinen lisuke punajuurista. Grillausaika on aika pitkä, joten nämä kannattaa laittaa grilliin jo alkupäässä että ehtivät varmasti kypsyä. Olivat muuten herkullisia, vaikka timjamia olisi voinut laittaakin enemmän.

 Nyytit grillissä kypsymässä...

 Valmista!

8 samankokoista pientä raakaa punajuurta kuorittuina ja lohkottuina
4 timjaminoksaa silputtuna
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
piparjuurivoita tai rakuunavoita tarjoiluun

Lämmitä grilli valmiiksi. Laita 8 punajuurilohkoa ja timjaminoksia isolle neliönmuotoiselle foliolle. Sivele punajuuriin hieman oliiviöljyä ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Kääri folio löysäksi nyytiksi ja sulje reinat tiukasti. Kääri loput punajuurilohkot samalla tavalla folioihin. Paista punajuuria kuumassa grillissä 30 - 40 minuuttia, kunnes lohkot ovat kypsiä. Käännä nyyttejä grillauksen aikana 10 minuutin välein. Tarjoa nyytit esim. rakuunavoin kanssa.

Lähde: Gummerus - Nyt grillataan

Täytetyt pikkukalat

Juhannustarjontaa, osa kaksi. 


Minä inhoan sipulia. Tätä normaalia keltasipulia, punasipulia, hillosipuleita, valkosipulia. U name it, I hate it. Yleensä kun laitamme ruokaa, tarjoudun pienimään sipulin, ja kun porkkanalta silmä välttää, kaivan esille raastinraudan ja raastan sipulit hienoimmalla terällä niin pieneksi mössöksi että sitä ei voi ruoassa edes suurennuslasin läpi tunnistaa sipuliksi. Siksi hieman emminkin laittaa täytteisiä pikkukaloja, mutta onnekseni vieraista kukaan ei halunnut valkosipulia kalojen mausteeksi joten pääsin pälkähästä. Ilman valkosipuliakin kalat olivat herkullisia, yhtään ei jäänyt yli. Resepti kirjoitettu alkuperäisenä, valkosipulin siis jätin pois.


15 g tuoretta persiljaa silputtuna
 4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
12 tuoretta isoa muikkua tai silakkaa perattuina ja suomustettuin
3 rkl sitruunamehua
85 g vehnäjauhoja
1 tl juustokuminajauhetta
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä

Pane persilja ja valkosipuli kulhoon ja sekoita keskenään. Huuhtele kalat sisältä ja päältä juoksevassa kylmässä vedessä ja painele kuivaksi talouspaperilla. Lusikoi yrttiseosta kalojen mahaan ja taputtele loput pinnalle. Ripottele kalojen pinnalle sitruunamehu ja siirrä ne isoon, matalaan astiaan. Peitä astia tuorekelmulla ja nosta kalat tunniksi jääkaappiin maustumaan. Lämmitä grilli valmiiksi. Sekoita jauhot ja juustokumina kulhossa ja lisää maun mukaan suolaa ja pippuria. Pane maustetut jauhot isolle lautaselle ja leivitä kalat siinä varovasti kierittämällä. Sivele kaloihin oliiviöljyä ja kypsennä niitä kuumassa grillissä 3 - 4 minuuttia kummaltakin puolelta. Tarjoa heti. 

Lähde: Gummerus - Nyt grillataan

maanantai 24. kesäkuuta 2013

Mausteiset tomaattikebabit

Juhannustarjontaa, osa yksi. 

Juhannus. Perinteinen grilliherkkujen aika, eikä tämäkään vuosi tuonut siihen poikkeusta. Tällä kertaa vietimme juhannusta isomman porukan kera, joten ruokiakin oli hieman useampaa. Itselleni lankesi grillimestarin rooli, ja jotain erikoisempaa tuli taas laitettua. Tässä grillin satoa, osa 1.


500 g nahatonta ja luutonta kanan rintafileetä
250 g kirsikkatomaatteja
(250 g tuoretta ananasta paloina)
oliiviöljyä

VOITELUUN:
3 rkl tomaattisosetta
 2 rkl kirkasta hunajaa
2 rkl worcestershirenkastiketta
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna 

Lämmitä grilli erittäin kuumaksi. Liota puuvartaita vedessä 30 minuutin aja, jotta ne eivät pala grillissä. Pilko kana terävällä veitsellä pieniksi paloiksi ja pane ne kuohoon. Sekota tomaattisose, hunaja, worcesterhirenkastike ja rosmariini sekä kananpalat kevyesti yhteen. Työnnä kananpalat ja tomaatit (sekä ananakset) vartaisiin vuorotellen. Öljyä grilliritilä. Paista kebabeja kuumassa grillissä 6 - 10 minuuttia, tai kunnes ne ovat kypsiä. Kääntele kebabeja ja voitele niitä mausteseoksella tarpeen mukaan. Asettele kebabit lautasille ja tarjoa. 

Lähde: Gummerus - Nyt grillataan

perjantai 14. kesäkuuta 2013

Jauheliha-porkkanapihvit

Kevennyskuuri jatkuu ja tällä hetkellä olen tilanteessa -7 kg (tosin työporukan illanistujainen toi siihen +1 kg) ja Pekoni -14 kg. Edellisen kerran yövuorossa metsästin netistä vähäkalorisia reseptejä, jolloin bongasin Maku-lehden sivuilta nämä pihvit. Pihvit oli alunperin tehty hampurilaisten täytteeksi, mutta me söimme niitä sellaisenaan perunamuusin kanssa. Pihvit olivat kenties liian kiinteitä, hampurilaispihveiksi kun olivat tarkoitettu, joten seuraavalla kerralla lisään hieman nestettä sekaan. Pihvit olivat kuitenkin meidän makuun aivan ylivetoja ja tyttökin tykkäsi :) 

Pihvit valmistuu loistavasti näin kesäaikaan myös grillissä.

n. 15 pihviä

150 g porkkanaa
400 g broilerin jauhelihaa
1 muna
1 tl rakuunaa
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne hienoksi raasteeksi. Sekoita jauheliha, porkkanaraaste, muna ja mausteet kulhossa murekemassaksi. Muotoile jauheliha-porkkanamassasta pihvejä. Paista jauheliha-porkkanapihvit lettupannulla miedolla lämmöllä n. 2 min molemmin puolin. 



Maku-lehden suosituksen mukaan voit tarjota pihvit hampurilaisten tapaan ruispalojen, salaatin, tomaatin ja majoneesipohjaisen kastikkeen kanssa tai sitten voit tarjota niitä meidän tapaan lisukkeen kanssa. Ja niin joo, kaloreitahan tässä ruoassa on 115/100 g.