Sivut

maanantai 19. elokuuta 2013

Tuulihatut

Tuulihattu. Tuo mystinen, huhupuheiden ja legendojen mukaan aivan mahdottoman vaikea herkkujen herkku, jonka valmistamisen yrittäminen vaatii ainakin kymmenen vuoden kondiittorikoulutuksen. Onnistuessaan hurmaa jokaisen, ja tekijänsä saa ikuisen maineen mestarina jonka osaaminen on vailla vertaa.

Tällaisen maineen on tuulihattu saanut ainakin internetissä, ja tätä taustaa vasten olinkin hieman kahden vaiheella lähteäkö edes yrittämään. Hieman yllytyshulluna päätin kuitenkin kokeilla, ja oli sitten kaikki taivaankappaleet rivissä tai muuten vain hullun tuuri, kyllä ne onnistuivat ihan ensi yrittämällä. Olisikohan Mr. Ramsayllä töitä tarjolla... Tuulihattujen perusresepti löytyi valion nettisivulta, täytteet laitoin itse.





TUULIHATTUTAIKINA:
1½dl vettä
 75g voita
1½dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa

KASVISTÄYTE:
majoneesia
keltainen paprika
tuorekurkkua

KALATÄYTE:
savulohta
tuoretta tilliä
200g tuorejuustoa
sitruunan mehua

  Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot. Sekoita puuhaarukalla kunnes taikinasta muodostuu kiinteä "pallo". Jäähdytä seos. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten sähkövatkaimella. Vatkaa ensimmäisen ja toisen munan lisäämisen jälkeen 2 min. Vatkaa kolmannen munan lisäämisen jälkeen 4 - 5 min.
Pursota taikinasta leivinpaperin päälle ruusukkeita tai nostele kahdella lusikalla kekoja. Paista 200 asteessa n. 25 min. Älä avaa luukkua ensimmäisen 15 min aikana. 
 KASVISTÄYTE: Pilko kurkku ja paprika pieniksi kuutioiksi. Sekoita majoneesiin oman makusi mukaan. KALATÄYTE: Tee savulohesta hienojakoinen muhennos muussaamalla esim. haarukalla. Varmista ettei kalasta jää ruotoja. Hienonna tilli. Sekoita tuorejuustoon lohta, tilliä ja sitruunamehua oman makusi mukaan. Halkaise tuulihatut melkein halki ja pursota osaan kasvistäytettä, osaan kalatäytettä. Tarjoa heti.  


tiistai 6. elokuuta 2013

Gulassikeitto

Hernekeitto on lempikeittoni, mutta tämä on kyllä hyvä haastaja. Mikä tahansa mihin laitetaan smetanaa on vaan NIIN hyvää! Teen tätä keittoa oikeastaan aina, kun löydän tarjousnautaa. Kannattaa kokeilla!


1 sipuli suikaleina
n. 500 g naudanlihaa suikaleina
2 rkl voita
6 - 8 perunaa suikaleina
1 l vettä
2 lihaliemikuutiota
2 valkosipulin kynttä
3 rkl tomaattipyreetä
1 ½ tl oreganoa
1/4 tl mustapippuria
½ tl tabascoa
1 tl paprikajauhetta
½ tl suolaa
1 punainen paprika suikaloituna
1,2 dl smetanaa

KORISTEEKSI:
hienonnettua persiljaa

Ruskista sipuli- ja lihasuikaleet kevyesti voissa. Lisää perunasuikaleet, vesi, liemikuutiot, mausteet ja paprikasuikaleet. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää smetana. Anna kiehahtaa. Ripottele pinnalle runsaasti persiljaa.

Kinkkukastike

Tämä nyt ei ole mitään gourmeeruokaa, mutta meillä ainakin lapselle maistuu. Ja kuten aina tärkeintä lapsiperheessä, SIMPPELIÄ.

4 - 5 hlö

3 rkl (30 g) voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
4 - 5 dl maitoa
1 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
150 - 200 g savukinkkukuutioita
2 rkl hienoksi hakattua sipulia

Sulata rasva kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja kuumenna sekoittaen kunnes rasvaseos kiehuu. Älä anna ruskistua. Nosta kattila liedeltä ja lisää sinne puolet maidosta sekä savukinkkukuutiot ja sipuli. Sekoita puuhaarukalla kunnes kastike on tasaista ja sakeaa. Lisää loput maidosta ja sekoita uudelleen sileäksi. Kiehauta kastike edelleen sekoittaen ja keitä vähäisellä lämmöllä 10 min. 

Meillä suostutaan tällä hetkellä syömään vain ranskalaisia ja makaronia lisukkeena, joten kastike tarjottiin makaronin kera.

Lähde: WSOY Pikkujättiläinen Hyvä Kokki.