Sivut

lauantai 28. joulukuuta 2013

Olinpas ollut kiltti tänä vuonna...

Sain niin paljon joululahjoja että ihan ihmetyttää. Yksi mieleenpainuneimmista oli järjestelmäkamera (!), joten ensi vuonna on kenties (!!!) tiedossa hieman laadukkaammantasoisia ruokakuvia. Toinen blogiin vaikuttava joululahja oli Readme:n Carla Bardin ja Ting Morrisin Suklaa - Suuri herkkukirja, jota yli 400-sivuista opusta olen nyt kerennyt selaamaan ja kuolaamaan suunnilleen puoliväliin saakka. Olen myös onnistunut jo tekemään joulualesta ihania ruokakirjalöytöjä, mutta koska ruokakirjakokoelmani lähentelee jo pienkirjastoa, olisi kenties korkea aika alkaa postaamaan kirjahyllyni sisältöä. Ja vielä tämän päälle sain ihania Marimekon Siirtolapuutarha-tarjoiluastioita, joita minulla nyt on muutamia. 

...Sekä paljon muuta. Toivottavasti muidenkin joulut olivat yhtä antoisia :) Palataan ruokailujen merkeissä vuonna 2014!

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Mokkavaahtotorttu

Tätä torttua tein joskus vieraille kauheassa kiireessä. Ohje on Kauppiaitten kustannus oy:n kirjasta "Hyvää helposti - suklaaherkkuja". Tarkoitus oli tehdä jotain aivan muuta, mutta siihen johonkin aivan muuhun ei sitten löytynytkään tarpeita. Torttu ei ollut niin hyvää kuin ennalta kuvittelin, jotenkin ajattelin tästä paljon suklaisempaa, tai ehkä minä sitten taas vain mokasin :) Vuokakin oli minulla hintsun liian suuri. Kaikki kuitenkin meni, taas kerran. 


8 annosta

150 g jauhoja
15 g kaakaojauhetta
75 g voita
1 rkl sokeria
1 keltuainen

TÄYTE:
75 g tummaa suklaata
1 rkl vahvaa mustaa kahvia
1 rkl fariinisokeria
2 rkl kevytkermaa
2 munaa keltuaiset ja valkjuaiset eroteltuina
85 ml kuohukermaa
tomusokeria
karamellirakeita

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sihtaa jauhot ja kaakaojauhe kulhoon, hiero tai nypi voi jauhoihin ryynimäiseksi seokseksi. Lisää sokeri, keltuainen ja 2 tl kylmää vettä ja sekoita tukevaksi mutta notkeaksi taikinaksi. Vaivaa taikina tasaiseksi, kääri folioon ja nosta jääkaappiin 30 minuutiksi. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla ja vuoraa taikinalla irtopohjainen piirasvuoka (halkaisija 23 cm). Pistele taikinaan reikiä ja kypsennä 200 asteessa 15 min. Ota vuoka uunista, anna jäähtyä ja nosta kylmään. Sulata suklaa, kahvi, fariinisokeri ja kevytkerma paksupohjaisessa kasarissa miedolla lämmöllä. Sekoita tasaiseksi, nosta syrjään ja kaada kulhoon jäähtymään. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja kääntele seokseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele pienissä erissä seokseen. Kaada täyte paistetulle torttupohjalle ja anna jähmettyä. Sirota sihdattua tomusokeria pinnalle ja koristele karamellirakeilla.


Appelsiinibooli


Tätä boolia tuli tehtyä veljen kolmekymppisille kesällä keittotaito.com-ohjeen mukaan. Täytyy sanoa, että vaikka en yleensä ole kovin sitrusmaisten juomien ystävä, valkoviini pehmensi tätä hyvin ja booli kyllä maistui. Jotenkin tulee itse tehtyä aina hyvin makeita booleja/paukkuja, joten tämä oli mukavaa vaihtelua. 

n. 3 litraa

15 cl Triple sec - likööriä
15 cl maustamatonta viinaa
1 plo valkoviiniä
1 l appelsiinimehua
3 plo sitruunajuomaa

Sekoitetaan ja nautitaan. 


tiistai 17. joulukuuta 2013

Rocky road fudge

Jos ei mitään muuta niin suklaata syön. Paras omistamistani suklaakirjoista on Johan Åkerbergin "Suklaakirja - korvaamaton kumppani suklaan ystävälle" ja sieltä kyllä löytyy kaikki tarpeellinen, vaikkakin olen kuolannut muutaman nyt joulun alla ilmestyneen suklaakirjankin perään. Tuosta kirjasta on kuitenkin tämä rocky roadin ohje. Näitähän on kokkailtu jo jokaisessa blogissa ja minäkin olen tätä reseptiä jo jonkun aikaa käyttänyt, tänne en vain ole saanut kirjattua ylös. Rocky roadeihinhan voi laittaa oikeastaan melkein mitä vain. Olen joskus syönyt esim. lakuversioita ja vallan hyviä oli nekin. Mutta ei toisaalta suklaan ja suolapähkinän ylittänyttä. Jotkut väittää näiden olevan niin imeliä etteivät he pysty syömään kuin yhden palan, mutta ketä ne on??? Minä vedän ainakin monta. 

3 ½ dl tummaa suklaata rouhittuna
1 purkki maitotiivistettä
2 rkl voita
5 dl + 1 dl suolapähkinöitä
3 dl + 1 d pieniä vaahtokarkkeja

Sekoita suklaa, maitotiiviste ja voi kulhossa. Laita vesihauteeseen ja sekoita, kunnes kaikki ainekset ovat sulaneet. Lisää suolapähkinät (5 dl) ja vaahtokarkit (3 dl). Levitä tasaisesti korkea- ja suorareunaiselle, n. 23 x 33 cm:n kokoiselle pellille; älä unohda levittää pellin pohjalle leivinpaperia. Koristele lopulla suolapähkinöillä ja vaahtokarkeilla. Anna jäähtyä tuorekelmun alla. Jaa pienehköihin palasiin. Säilytä pölyltä suojattuna huoneenlämmössä. 

maanantai 16. joulukuuta 2013

Suikaleporsas

Minun aikanahan ei koulusta enää saanut kotitaloiden keittokirjoja omaksi ja nyt täytyykin tehdä tunnustus: minulta silti tuntuu löytyvän ne kaikki. Ihan rehellisyyden nimissä syynä voi hyvin olla huono muistini enkä kerta kaikkiaan ole muistanut niitä palauttaa tai sitten kerta kaikkiaan olen ne vohkinut. Vanha kouluni ei ole kuitenkaan näihin rötöksiini kaatunut, sillä meidän koulun oppilaista suurin osa tuntui olevan niitä, joita keittokirjat eivät olisi voineet vähempää kiinnostaa. 

Vaikka tämä nyt on ihan kauhea vääryys, jälkeenpäin olen ollut tyytyväinen että kirjat ovat jääneet syystä tai toisesta palauttamatta. Näistä löytyy ihan pirun hyviä ohjeita! Kenties paras näistä kirjoista (näitä ei ole minulla yksi vaan kolme!) on Otavan "Makuja maailmalta", jota käytimme lukion kansainvälisen keittiön opetuksessa. Reseptit on jaettu maailman tunnetuimpien ruokamaiden mukaan, mutta löytyy mukaa myös hieman tuntemattomampiakin, kuten Viro. Kun Suomessa opiskellaan, Suomea ei tietenkään löydy. Joitakin ohjeita muistan tehneeni koulussa tunneilla ja joitakin olen tehnyt joko kerran tai useammin kotona. Tätä saksalaista Suikaleporsasta (saksaksi Geschnetzelte schweinefleisch - huh) on tullut tehtyä useampaan kertaan ja se on aivan TAJUTTOMAN hyvää!



4 hlö

margariinia
4 sipulia
6 valkosipulinkynttä
500 g porsaan paistia tai ulkofileetä
2 tl aromisuolaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
3 dl kermaa

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori valkosupulinkynnet ja viipaloi ne. Leikkaa liha poikkisyin vajaan cm:n paksuisiksi viipaleiksi, sitten suikaleiksi. Kuumenna paistinpannu ja sulata siinä 2 rkl rasvaa. Kuullota sipuli ja valkosipuli. Älä ruskista. Siirrä sipuliseos kattilaan. Lisää pannulle margariinia ja ruskista lihasuikaleet nopeasti kuumalla pannulla ja siirrä ne sitten kattilaan sipulin joukkoon. Ruskista lihat kahdessa erässä. Lisää kattilaan mausteet ja kerma. Hauduta muutama min. Kypsyy hetkessä. 


Prinsessakuppikakut

Kameraongelmaa ei ole vieläkään saatu selvitettyä enkä minä vieläkään osaa käyttää oman puhelimeni lataustoimintoja, joten päivittelen tänne Pekonin tietokoneelta löytyneitä vanhoja juttuja. Valitettavasti näistäkin löytyneistä kuvista suurin osa on painunut muistojen unholaan, mutta joidenkin alkuperän sentään tiedän. Lähdetään liikkeelle niistä. 

Joulunajan väkerryksiä olen kuvannut kännykälläni kamerin ollessa siis edelleen rikki, yritän Uuden vuoden kunniaksi oppia lataamaan ne jopa tietokoneelle, joten palataan joulujuttuihin varmaan ensi vuoden puolella. 

Tämä ohje on Hellapoliisin Keittiökalenterista 2013 kuukaudelta Tammikuu (!!!), eli melkein vuoden takaa jo. Meidän tytöllä alkaa tämä prinsessakausi vasta olla jotenkin aluillaan, eikä vaaleanpunainen väri ole vielä iskenyt, joten kohdeyleisö taisi mennä meillä ohi. Hellapoliisin kuppikakuissa kuorrutetta on paljon muhkeammin kuin minulla, joten kehoitankin tekemään kuorrutetta 1½ - 2 kertaisen määrän. Muutenhan maku on kohdillaa ja Pekonin raavaalle työporukallekin kelpasi. 

12 isoa muffinia tai 16 hitusen pienempää

200 g juoksevaa margariinia
2 ½ dl sokeria
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
1 dl Prinsessa - piparkakkuja murustettuna
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g maustamatonta tuorejuustoa

PINNALLE:
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
mansikanmakuista tomusokeria tai mansikka-aromia maun mukaan
12 - 16 Prinsessa - piparkakkua

Sekoita juokseva margariini, sokeri, munat ja keskenään sekoitetut kuivat aineet keskenään puuhaarukalla. Lisää joukkoon vielä tuorejuusto ja sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa n. 15 min. Koristele jäähtyneet muffinssit. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon tuorejuusto. Mausta vaniljasokerilla ja mansikanmakuisella tomusokerilla tai mansikka-aromilla. Pursota seos muffinssien pinnalle ja koristele Prinsessa - piparkakuilla.