Sivut

lauantai 29. maaliskuuta 2014

New Yorkin limettijuustokakku

Leivontapeukaloa kolotti muutama viikko takaperin ja töissä toivottiin jotain keväistä juustokakkua. Töissä olen aikaisemmin tarjonnut tätä Leila Lindholmin New Yorkin mustikka-juustokakkua, joka sai paljon kehuja, joten nytkin tartuin kiinni Leilan kirjaan. Edellinen resepti on Leilan kirjasta "Pala kakkua ja paljon muuta", jonka ns. jatko-osaan "Vielä yksi pala" Leila on kirjoittanut useita makumuunnoksia tuosta juustokakusta ja niistä tämä limettiversio on yksi. 

Työyhteisöissä muuten törmää kaiken maailman ruoka-aineallergioihin, niin tälläkin kertaa. Muille leipomuksiani tarjotessani teen aina laktoosittoman version, joka nykyään on hyvin helppoa, koska laktoosittomia tuotteita on jo niin paljon tarjolla. Tässä reseptissä tenän meinasi tehdä valkosuklaa, jonka korvasin Jyväskylän Ekolosta ostetulla riismaito valkosuklaalla, joka sisältää normaalin lehmänmaidon sijaan riisimaitoa ja sopii näinollen laktoosi-intolerantikoille. En itse huomannut, että se olisi vaikuttanut valmistamiseen millään tavalla. Itse en juustokakuista pidä enkä siis tätäkään versiota syönyt, mutta työkaverit eivät huomanneet maussa mitään eroa tavalliseen valkosuklaaseen verrattuna. Jatkossa en siis aio sivuuttaa valkosuklaata leipomuksissa, vaan suuntaan Ekoloon.

Makua kehuttiin tälläkin kertaa, eikä kakku kyllä kauaa kahvipöydässä kerennyt homehtua. Limettiversiota kehuttiin raikkaaksi, eli taisi se keväinen pyyntö tulla toteutettua :)


1 juustokakku / 8 - 10 annosta

KEKSIPOHJA:
300 g digestivekeksejä
150 g voita

TÄYTE:
600 g maustamatonta tuorejuustoa
2 ½ dl maitorahkaa
2 rkl sulatettua voita
1 dl sokeria
1 dl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
1 dl kuohukermaa
200 g valkoista hyvälaatuista suklaata
5 limetin raastetut kuoret
2 limetin mehu

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Murskaa keksit hienoksi tehosekoittimessa (tai laita muovipussiin ja hienonna kaulimella). Sulata voi ja sekoita se keksimuruihin. Painele muruseos halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle. Kypsennä keksipohjaa uunin keskiosassa n. 10 min ja jähdytä. Vatkaa tuorejuusto ja maitorahka kuohkeaksi kulhossa. Sekoita joukkoon voisula, sokeri, maissitärkkelys ja vaniljasokeri. Sekoita kananmunat yksi kerrallaan vatkaten seokseen ja lisää lopuksi kerma. Paloittele suklaa ja sulata palat vesihauteessa. Sekoita lämmin suklaa juustoseokseen. Lisää juustoseokseen viiden limetin raastetut kuoret ja kahden limetin mehu. Kaada seos keksipohjan päälle. Kypsennä juustokakkua uunin keskiosassa n. 40 min. Peitä kakku tarvittaessa foliolla, kun pinnasta on tullut kullankeltainen (jos kypsennysaikaa on vielä paljon jäljellä), jotta se ei tummu liikaa. Katkaise uunista virta ja pidä kakkua jälkilämmössä 30 min. 

Töissä kännykällä nappasin kuvan kakun sisäpuoleltakin :)

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Tomaattinen jauhelihakeitto

Jauhelihakeittoahan voi periaatteessa muunnella loputtomasti. Kun kyllästyt perinteiseen jauhelihakeittoon tai olet kokeillut vaikka tätä versiota jauhelihakeitosta, keitäppä keitto reilusti tomaattiseen pohjaan. Makaronit keitosta voi halutessaan jättää pois, mutta ne tekevät keitosta ruokaisamman. Jos päätät jättää makaronit pois, vähennä veden määrää. Keittoon sopii myös kaikenlaiset kasvikset, senkun vain kokeilet :)

6 annosta

400 g jauhelihaa
2 isoa paprikaa
6 valkosipulin kynttä
1 - 2 chiliä
1 rkl öljyä
2 tl basilikaa
1 tl mustapippurirouhetta
2 lihaliemikuutiota
800 g tomaattimurskaa
1 rkl sokeria
10 dl vettä
1 dl makaronia
½ ruukkua timjamia tai basilikaa

Pilko kasvikset ja silppua valkosipulit ja chilit. Kuumenna öljy kattilassa, kiehauta chili-valkosipulisilppu, lisää jauheliha ja ruskista se muruksi ja mausta basilikalla ja mustapippurilla. Murenna liemikuutiot lihamurun päälle, lisää kasvikset, tomaattimurska, sokeri, vesi ja makaroni. Keitä n. 15 min. Silppua yrtit valmiin keiton päälle.

perjantai 21. maaliskuuta 2014

4 vuotta - eikä suotta

Pekoni ja porkkana täytti muuten tässä kuussa 4 vuotta. OHHOH! Bloggailua aloittaessa en olisi uskonut että jaksetaan näin pitkälle, saatikka että innostus kokkailuun ja varsinkin leipomiseen vain lisääntyy. Mämmikouratkin ovat oppineet jotain!

Vierailijoitakin blogissa käy tasaiseen tahtiin. Koko aikana täällä näyttäisi käyneen reilu 16400 reseptinmetsästäjää tai sitten vain muuten eksyksissä olevaa. Suomalaisia olette suurimmaksi osaksi, toiselle sijalle pääsee Yhdysvallat ja kolmannelle Venäjä. 

Kaikille kävijöille iso kiitos sekä kaino toive: seuraavalla kerralla kun blogissamme käyt, reseptejä katselet tai ehkä jopa jotain kokkaat, jätähän kommentti. Varsinkin te suomalaiset, mutta kyllä täällä osataan englanniksikin vastata, Pekoni taitaa ruotsinkin ja Porkkanakin osaa sanoa "Hej och tack" ja Pekonilta saattaa hyvällä tuurilla saada saksaksikin muutaman lauseen. 

Jos täällä on vakikävijöitä, liityhän lukijoihin. Toiveitakin saa esittää, mutta minnekään Pinterestiin (???) me ei osata mennä. Mutta terkkuja kuitenkin kaikille eksyville ja täällä luvataan yrittää ährätä vielä jatkossakin. 

Onnea hei meille siis ;)

Jäälauttapiirakka


Päivitykset laahaavat n. kuukauden jälkijunassa. Tätä piirakkaa tein työkaverin toiveesta lomaltapaluun kunniaksi vajaa kuukausi takaperin. Valitettavasti tuo toiveen esittänyt työkaveri sattui olemaan vapaalla ja sai vasta kahden päivän päästä yövuoroon tullessaan folioon jemmatun, jo vähän kovettuneen palan. Mutta muutkin työkaverit tuntuivat tykkäävän, positiivista palautetta tuli piirakan erilaisuudesta sekä mehevästä pohjasta, tahmaisesta suklaasta ja puuterimaisesta marengista. 

Ihan ongelmitta ei tämäkään piirakka meikäläiseltä valmistunut. Tätä piirakkaohjetta löytyy melkein jokaisesta leivontablogista ja osassa näistä on päälle pursotettu koristeeksi sulaa suklaata. Jääkaapista löytyikin 100 g tummaa suklaata, jonka sulatin ja valutin pursottimeen, ja sitten ajatuksissani painoin kaikella voimalla ja näin melkein koko 100 g sulaa suklaata plörähti ensimmäisen leivospalan päälle. Loppu piirakka jäi kuorrutetta vaille ja Pekoni uhrautui syömään tuon suklaalla valellun palan (sekä yöllä vielä muutaman palan lisää). En muuten enää myöskään muista mistä blogista olen tämän ohjeen lopulta napannut. 

Ei menny niinku Strömsössä.

Valmistamisesta sen verran, että pohja todella riittää uunipellilliselle, vaikka levittäessä ei siltä tunnukaan. Suklaan jätin itse todella suuriksi paloiksi, suli hyvin piirakan väliin. 

uunipellillinen

POHJA:
200 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 keltuaista
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
2 tl vaniljasokeria

VÄLIIN:
250 g maitosuklaata

MARENKI:
3 valkuaista
2 dl sokeria

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi maito. Taputtele taikina pellille vehnäjauhoja apuna käyttäen. Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi ja ripottele pohjan päälle. Painele suklaata hieman kiinni pohjaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen joukkoon. Vatkaa kunnes marenki on kiiltävää. Levitä marenki pohjan päälle. Paista 175 asteessa n. ½ tuntia. 


sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Turkinpippuri-kolakeksit


Huoh, nyt kerkeän lopulta kirjoittaa viimeisenkin talviloman keksikokeilun. Meillähän tykästyttiin ihan hulluna kolavinokkaisiin, joita leivoin ensimmäisenä, ja kun vielä bongasin Leivotaan-lehdestä jutun kolakekseistä uudella tavalla, päätin kokeilla kolakeksien maustamista. Leivotaan-lehden makuvaihtoehdot olivat laku, kaneli ja suklaa, ja näistä eniten kiinnosti tuon lakritsijauheen kokeileminen. Jännä juttu ettei paikallisesta lähikaupasta lakritsijauhetta löydy, joten korvasin lakritsijauheen Turkinpippurirouheella. Toimi muuten, mutta rouhetta olisi saanut laittaa tuplaten lisää. Kirjoitan alle alkuperäisesti laittamani määrät. 




Seuraavalla kerralla kokeilen tuota rouheen tuplaamista tai sitten sekoitan rouheen suoraan jo taikinaan. Kolakeksien perusohjeesta on kyllä myönnettävä, että pidimme tuosta linkittämästäni ja jo aiemmin blogistani löytyvästä Leilan ohjeesta enemmän, mutta eivät ne nämäkään homehtuneet ;)


n. 36 kpl

100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaaleaa siirappia
 2 rkl turkinpippurirouhetta

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää ne ja siirappi voiseokseen. Työstä nopeasti taikinaksi. Rullaa taikinasta paksu pötkö ja jaa se kolmeksi palaksi. Rullaa palat tangoiksi ja nosta leivinpaperoidulle pellille. Litistä tankoja vähän sormilla. Ripottele tankojen pinnalle turkinpippurirouhe. Paista uunin keskitasolla 10 - 12 min. Leikkaa lämpimistä tangoista viistoja paloja. Anna jäähtyä pellillä.




lauantai 15. maaliskuuta 2014

Porolasagne

Kuten kuvasta huomaat, perinteinen lasagnevuoka meinasi tulvia yli. Jos sinulta löytyy isompi uunivuoka, laita ruoka siinä.

Tästä Pirkan lasagnesta on tullut yksi meidän perheen suosikki. Lasagne on suuritöistä ruokaa arkeen, mutta niin pirun hyvää, että aika-ajoin sitä on vaan väännettävä. Kun perinteinen lasagne alkaa kyllästyttää (jos sitä ikinä voi tapahtua), kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä versiota. Kaikkein helpoimmalla lasagnen suhteen pääset tällä broilerilasagnella, joka sekin on hyvää, mutta jotenkin tätä porolasagnea on tullut viime aikoina väännettyä useimmiten ja jo vaikka kuinka monta kertaa.

Ensimmäisellä kerralla olin skeptinen ja jätin kylmäsavuporon pois. Pikku hiljaa olen senkin ruokaan lisännyt ja hyvää sekin on, mutta toimii ruoka myös ilmankin. Ensimmäisellä kerralla taas tein puolukkaketsuppia Pirkan ohjeen mukaan, mutta se ei meillä lyönyt leiville ja jatkossa olen tarjonnut lasagnen ilman. Puolukkaketsupin ohjeen löydät Pirkan sivuilta yllä olevasta linkistä, päätä itse tarjoatko lasagnen sen kanssa vai ilman. 

6 annosta

n. 12 kpl lasagnelevyjä

PORO-TOMAATTIKASTIKE:
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
480 g poronkäristystä (pakaste)
2 rkl voita tai margariinia
 500 g tomaattimurskaa
1 dl vettä
1 - 1 ½ tl timjamia
1 - 1 ½ tl rosmariinia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
sokeria

JUUSTOKASTIKE:
100 g kylmäsavuporoa
40 g voita tai margariinia
3/4 dl vehnäjauhoja
9 dl maitoa
½ tl suolaa
200 g punaleima-emmentaljuustoraastetta

PINNALLE:
50 g punaleima-emmentaljuustoraastetta

Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele kohmeinen poronkäristys pieniksi kuutioiksi. Ruskista käristysliha rasvassa. Lisää sipulit ja valkosipulit pannulle kuullottumaan. Kaada joukkoon tomaattimurska. Huuhdo tölkki 1 dl:lla vettä ja kaada sekin kasariin. Lisää mausteet. Anna hautua kannen alla n. 10 min. Hienonna kylmäsavuporo. Sulata rasva kattilassa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää puolet maidosta koko ajan sekoittaen. Kun kastike alkaa sakeutua, lisää loppu maito ja sekoita edelleen. Kiehauta kastike. Ripottele joukkoon juustoraaste ja kylmäsavuporo. Mausta suolalla. Voitele lasagnevuoka. Kaada vuoan pohjalle n. 1/3 poro-tomaattikastiketta ja levitä päälle lasagnelevyjä. Kaada päälle poro-tomaattikastiketta ja juustokastiketta. Täytä näin myös seuraava kerros. Levitä päällimmäisen lasagnelevykerroksen päälle vain juustokastiketta ja juustoraastetta. Kypsennä lasagnea 200 asteessa n. 35 min uunin alimmalla tasolla. Anna lasagnen vetäytyä n. 10 min ennen tarjoamista.


torstai 6. maaliskuuta 2014

Valkosuklaamuru-kookoskeksit



Näitäkin keksejä tuli tehtyä loman aikana. Nämä maistuu kivasti kookokselle, joten jos olet kookoksen ystävä, kannattaa kokeilla. Valkosuklaakin puski mukavasti läpi, varsinkin kun itse jätin valkosuklaan aika rouheiksi paloiksi. 

Lähde: Readme Carla Bardi ja Ting Morris: Suklaa - suuri herkkukirja

Kekseistä tulee tosi isoja, joten yksi keksi kyllä hyvin taltuttaa makeanhimon. Jos tahdot pienempiä keksejä, nostele taikinasta teelusikallisen kokoisia palleroita ja huomioi keksien koko paistoajassa. Raaka-aineista itse en ainakaan omista vanilja-armonia, mutta 1 teelusikallisen voit korvata 2 - 3 teelusikallisella vaniljasokeria. 




16 - 20 suurta keksiä

300 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
50 g makeuttamattomia kookoshiutaleita
120 g huoneenlämpöistä voita
200 g hienoa sokeria
1 tl vanilja-aromia
1 suuri kananmuna
180 g valkosuklaahippuja



Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen, ja levitä leivinpaperia kahdelle suurelle pellille. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita joukkoon kookoshiutaleet. Vatkaa voi, sokeri ja vanilja vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimen keskinopeudella suuressa kulhossa. Lisää kananmuna ja vatkaa juuri ja juuri sekaisin. Pidä vatkain pienimmällä nopeudella ja lisää vähitellen joukkoon jauhoseos niin, että seoksesta muodustuu pehmeää taikinaa. Sekoita valkosuklaahiput taikinaan käsin. Nostele taikinasta reilun ruokalusikallisen kokoisia nokareita, muotoile ne palloiksi ja asettele ne pelleille 5 cm:n välein. Painele palloja kevyesti. Paista keksejä 10 - 12 min, kunnes ne ovat vaaleanruskeita. Käännä peltejä paistamisen puolivälissä, jotta keksit paistuvat tasaisesti. Anna keksien jäähtyä pelleillä 2 - 3 min, tai kunnes niitä pystyy nostelemaan, ja siirrä keksit jäähtymään ritilöille. 





tiistai 4. maaliskuuta 2014

Peruna-porkkanaröstit

Nämä peruna-porkkanaröstit ovat aivan sairaan hyviä! Voisin syödä ruoakseni pelkästään näitä enkä kaipaisi kylkeen mitään muuta. Ohje on alunperin bongattu Pirkalta, ja hyvä että bongasinkin: näitä olen laittanut jo useampaan kertaan, nyt vasta hoksasin napata kuvat ja päivittää tämän tänne blogiinkin. Suosittelen testaamaan, näistä kun paistaa ohuita ja hieman kärvähtäneitä niin nam!


4 - 5 annosta

4 - 5 jauhoista perunaa
2 - 3 porkkanaa
1 sipuli
100 g emmentaljuustoa
1 kananmuna
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

PAISTAMISEEN:
rasvaa

Kuori ja raasta perunat sekä porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli. Raasta juusto. Sekoita kulhossa juuresraasteet, sipuli, juusto ja muna. Mausta ja sekoita hyvin. Kuumenna pannu ja rasva. Nosta taikinaa pannulle (n. ½ dl/pihvi) ja paista miedolla lämmöllä n. 6 min/puoli kauniin ruskeiksi. Voit paistaa pihvit myös uunissa 200 asteessa n. 25 min. Käännä pihvit lastallan. 15 min jälkeen, niin saat pihveille kauniin paistopinnan. 


 
Röstien kanssa tarjosin broilerimureketta.

Broilerimureke


Tätä Kotilieden mureketta tein peruna-porkkanaröstien kanssa. Perus lihamureke kaipaa joskus vaihtelua ja kanakin maistuu hyvältä jauhelihana. Tätä mureketta kuitenkin maustan seuraavalla kerralla enemmän, suolaa ja pippuria ainakin lisää, nyt maku jäi mielestäni valjuksi. Kirjoitan ohjeen alkuperäisessä muodossaan.

4 annosta

1 dl ruokakermaa
1 dl korppujauhoja tai 2 paahtoleipäviipaletta
1 tl currya
1 tl paprikajauhetta
½ tl suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
1 tl raastettua sitruunan kuorta
½ sitruunan mehu
400 g jauhettua broilerin tai kalkkunan lihaa
1 muna

Anna korppujauhojen tai leipäpalojen kostua ruokakermassa. Lisää muut ainekset. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Voitele uunivuoka tai 4 annosvuokaa. Jaa mureke vuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa isoa vuokaa puolisen tuntia ja annosvuokia n. 20 min.