Sivut

torstai 29. tammikuuta 2015

Pörkölt - unkarilainen lihakastike

Tässä tulee taas nopea ja helppo ruoka arkeen, varsinkin (jälleen kerran) smetanan ystäville. 


500 g porsaan paistisuikaleita
1 sipuli
6 valkosipulinkynttä
2 rkl paprikajauhetta
2 rkl tomaattipyreetä
tilkka öljyä
2 lihaliemikuutiota
1 prk smetanaa
½ tl kuminaa
mustapippuria

LISÄKSI:
makaronia tai riisiä

Kuutioi sipuli ja valkosipuli. Lämmitä öljy padan pohjalla ja lisää sipulit ja lihat siihen. Ruskista kevyesti, kunnes lihasuikaleiden pinnat ovat kypsiä. Lusikoi mukaan paprikajauhetta, tomaattipyreetä, kuminaa ja mustapippuria. Ruskista edelleen varoen, etteivät mausteet pala. Lisää liemikuutiot ja vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Hauduta, kunnes lihasuikaleet ovat mureita. Aateloi lopuksi smetanalla. Tarjoa keitetyn makaronin tai riisin kanssa. 

 
Lähde: Sami Garam: Kokkaa vartissa. 

maanantai 19. tammikuuta 2015

Uunikala




Minun mielestä tässä uunikalassa maistuu liiaksi lime, joten puolittaisin limen määrän, mutta se on toki makukysymys. Kalana voi käyttää melkeinpä mitä vaan tuoreesta pakasteeseen, itse käytin pakasteseitiä

4 annosta

400 g seitiä
suolaa
rouhittua valkopippuria
200 g kermaviiliä
1 kananmuna
2 tl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ tl rouhittua valkopippuria
1 dl vahvan makuista juustoraastetta
1 lime ohuina viipaleina
tilliä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata pakastekala ja kuivaa fileet talouspaperilla. Levitä suolalla ja pippurilla maustetut kalafileet laakeaan uunivuokaan. Sekoita kermaviili, muna, vehnäjauhot ja mausteet ja valuta seos kalafileiden päälle. Ripottele juustoraaste ja limeviipaleet pinnalle. Paista uunissa 20 - 25 min. Ripottele silputtu tilli pinnalle. 


Lähde: Me-lehti 

maanantai 12. tammikuuta 2015

Kinkkunyytit

Joidenkin kauppojen paistopisteiltä sekä huoltsikoilta on jo vuosia saanut aivan järjettömän hyvänmakuisia kinkkunyyttejä. Niitä varioiden olen kehittänyt (myös jo vuosia sitten) tämän oman versioni, joka yltää aika pirun lähelle alkuperäisiä. Pekonin palatessa töihin joululomilta tuli taas näitä väkerrettyä ja edelleen uppoaa kuin häkä. 

20 kpl

1 kg voitaikinalevyjä

TÄYTE:
2 kananmunaa
100 g kinkkukuutioita
400 g juustoraastetta
suolaa
valkopippuria
kuivattua basilikaa

VOITELUUN:
kananmunaa

Levitä voitaikinalevyt leivinpaperin päälle ja anna sulaa. Halkaise levyt kahtia. Riko kananmunat kulhoon, riko haarukalla munien rakenne rikki. Sekoita munien joukkoon kinkkukuutiot ja juustoraaste. Mausta oman maun mukaan suolalla, valkopippurilla ja basilikalla. Sekoita ainekset kunnolla keskenään. Laita n. 1 rkl täytettä voitaikinalevypuolikkaiden päälle. Taittele taikinalevyt nyyteiksi kääntämällä kaikki kulmat levyn keskikohtaan ja painamalla tiukasti kiinni. Voitele nyytit munalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 15 - 20 min niin, että nyytit saavat väriä ja juusto sulaa kauniisti. 


torstai 8. tammikuuta 2015

Marmoroitu puolukkajäädyke




Tein nyt jo toista vuotta peräkkäin jouluaaton jälkiruoaksi jäädykettä, joka on aivan loistava valinta, sillä jäädyke tehdään pakkaseen jo edellisenä päivänä joten se vähentää entisestään kiireistä aattoiltakokkailua ja se on erilaisten kakkuvaihtoehtojen rinnalla vähemmän tuhti, jos teidänkin perheessä tupataan vetämään mahat äärimmilleen jo jouluruokaa eikä kukaan enää oikein sen jälkeen jaksa jälkkäriä. 


Puolukkajäädyke maistui vielä viime vuoden piparkakkujäädykettä paremmin, puolukat toi jäädykkeeseen sopivaa kirpakkuutta ja vähensivät makeutta. Jouluisia makuja jäädykkeessä kuitenkin oli kanelin, inkiväärin ja neilikan muodossa. Pekoni varsinkin tykkäsi ja veteli pyhinä pakkaseen aatolta jääneen jäädykkeenjämän napaansa. 




12 annosta

2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
3/4 tl jauhettua neilikkaa
3 kananmunaa
1 dl sokeria

PUOLUKKARAITA:
3 dl puolukoita (pakaste)
½ dl sokeria

KORISTEEKSI:
puolukoita
piparkakkuja

Hienonna kohmeiset puolukat sokerin kanssa monitoimikoneessa sileäksi kastikkeeksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahka ja mausteet keskenään. Lisää joukkoon kermavaahto. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä munavaahto ja kermaseos kevyesti sekoittaen. Kaada puolukkakastike joukkoon ja sekoita jäädykemassaa isolla haarukalla muutaman kerran. Kastele 1,8 l rengasvuoka kylmällä vedellä. Kaada jäädykemassa vuokaan ja peitä foliolla. Jäädytä vähintään 5 tuntia, mielellään yön yli. Upota jäädykevuoka sen reunoja myöten muutamaksi sekunniksi lämpimään veteen, jotta jäädyke irtoaa vuoasta.  


Lähde: K-Supermarket - Koko vuoden juhlaherkut