Sivut

sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Salmiakkikeksit


Nämä keksit olivat enemmän aikuisten kuin lasten makuun. Salmiakki olisi saanut maistua vieläkin enemmän, mutta hyviä olivat näinkin. 

20 kpl

125 g margariinia
1 dl fariinisokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 muna
0,8 dl turkinpippurirouhetta
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 dl kinuskikastiketta

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon muna. Rouhi turkinpippurit hienoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää kinuskikastike sekoittaen joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Nostele taikinasta lusikalla nokareita leivinpaperin päälle pellille ja paina ne litteiksi tai pursota taikina pursotinpussin avulla. Huomioi, että keksit leviävät paistettaessa, paista ne kahdessa erässä. Paista uunin keskitasolla noin 8 min. Anna jäähtyä.



Lähde: Yhteishyvä 

perjantai 26. kesäkuuta 2015

Paprika-fetapiirakka


Toisena piirakkana tytön synttäreillä tahdoin tehdä kasvisversion. Pidin kinkkupiirakan pohjasta, joten käytin tähän samaa, tein vain päälle kasvistäytteen. Vaikka kinkkupiirakkaa ei jäänyt murentakaan, tämä piirakka keräsi lopulta enemmän kehuja; paljon kasvisruokaa syövä paras ystäväni kehui tämän olevan parasta koskaan maistamaansa kasvispiirakkaa. Ja hän on sentään kokki (ja tämä todella on mainitsemisen arvoinen asia kehuista puhuttaessa)! Käyttämällä erivärisiä paprikoita saat piirakkaan kivasti värikkyyttä. 


POHJA:
1 dl vettä
5,5 g kuivahiivaa
½ tl suolaa
25 g juoksevaa margariinia
2 ½ dl vehnäjauhoja

TÄYTE:
3 paprikaa
1 pkt fetajuustoa tai salaattijuustokuutioita
2 munaa
2 dl maitoa
1 ½ rkl punaista pestoa
mustapippuria
persiljaa

Sekoita kuivahiiva ja jauhot keskenään ja kaada se hieman kädenlämpöistä kuumempaan veteen. Sekoita joukkoon muut ainekset. Kohota taikinaa täytteen valmistuksen ajan vedottomassa paikassa. Taputtele kohonnut taikina halkaisijaltaan n. 23 cm voideltuun vuokaan. Huuhtele paprikat ja leikkaa paloiksi. Laita paprikat piirakkapohjalle. Murenna feta tai laita salaattijuustokuutiot päälle. Rouhi päälle mustapippuria ja ripottele persiljasilppua. Sekoita munat, maito ja pesto hyvin keskenään ja kaada tasaisesti piirakan päälle. Paista 200 asteessa n. 30 - 40 min. 


Kinkkupiirakka

 
Kyllä se näin on, että jos suolaista piirakkaa tekee, ei kinkkupiirakan voittanutta. Tässä piirakassa on ainakin minun makuun juuri oikeanlainen pohja. Tätä tarjottiin tytön synttäreillä, eikä murentakaan jäänyt jäljelle.
 
 
POHJA:
1 dl vettä
5,5 g kuivahiivaa
½ tl suolaa
25 g juoksevaa margariinia
2 ½ dl vehnäjauhoja
 
TÄYTE:
150 g kinkkukuutioita
3 munaa
150 g juustoraastetta
2 dl ruokakermaa
1 tl mustapippuria
1 dl hienonnettua persiljaa
 
Sekoita kuivahiiva ja jauhot keskenään ja kaada se hieman kädenlämpöistä kuumempaan veteen. Sekoita joukkoon muut ainekset. Kohota taikinaa täytteen valmistuksen ajan vedottomassa paikassa. Taputtele kohonnut taikina halkaisijaltaan n. 23 cm voideltuun vuokaan. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Levitä täyte vuokaan pohjataikinan päälle. Paista 200 asteessa n. 30 - 40 min. 


Tessa 4v.

Taas on vuosi vierähtänyt ja vietettiin tytön synttäreitä, tällä kertaa muutama viikko ennen varsinaista päivää; en odota kenenkään saapuvan meille juhannuksena ja tulevista viikonlopuista ei vielä toukokuussa ollut tietoa minun palatessa kolmivuorotyöhön. Likka on onneksi vielä sen verran nuori, ettei osaa vaatia kaverisynttäreitä, joita odotan jo hieman pelonsekaisin tuntein - ensi vuonna ne varmaan vääjäämättä ovat edessä. Omasta ystäväpiiristä kuitenkin löytyy jo paljon muitakin sikisseitä, joten eri-ikäisiä lapsia on paikalla aina runsain joukoin. 

Tarjottavana oli suolaisena kinkkupiirakkaa sekä Feta-paprikapiirakkaa ja makeana Nutella-juustokakkua, valkosuklaa-mustikkapaloja, salmiakkikeksejä, suklaarusinakeksejä sekä parhaan ystäväni tekemää Leppäkerttu-täytekakkua.

 

keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Raikas raparperijuoma


Tutulla olivat raparperit ryöpsähtäneet, joten hän kiikutti varsia myös minulle. Tällä kertaa tein niistä mehua, joka (todennäköisesti) sitruunan määrästä johtuen oli enemmän aikuisten kuin lasten makuun. Sitruunahappoa voi muuten ostaa apteekista pienissä pusseissa.

2 litraa mehutiivistettä

2 l paloiteltua raparperia
1 sitruuna
5 dl sokeria
3 tl sitruunahappoa
2 l kiehuvaa vettä
kanelitanko

Leikkaa huuhdotut raparperin varret pieniksi paloiksi. Pese sitruuna. Kuori sitruunan keltainen kuori raparperipalojen joukkoon ja purista mehu. Mittaa joukkoon sokeri ja sitruunahappo sekä kanelitanko. Kaada päälle kuuma vesi. Sekoita ja anna maustua huoneenlämmössä vuorokauden ajan. Siivilöi juoma ja pullota. Säilytä viileässä. Laimenna suhteessa ½ mehua, ½ vettä tai kivennäisvettä. 



Lähde: DanSukker

perjantai 19. kesäkuuta 2015

Lindströminpihvit

Jos pitäisi valita lemppari kasvis, minulla taistelu käytäisiin sipulin ja punajuuren välillä (vaikka punajuuri onkin periaatteessa juurikas). Punajuuri maistuu hyvältä oikeastaan miten päin vaan laitettuna, jopa grillattuna. Perinteisiä Lindströminpihvejä tulee tehtyä aika ajoin, vaikkakin on tämänkin jäännös unohtunut blogiin päivittää. 

6 - 8 pihviä

300 g jauhelihaa
1 ½ dl kermaa
3/4 dl korppujauhoja
2 - 3 säilöttyä punajuurta
1 sipuli
1 muna
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria

PAISTAMISEEN:
voita

Sekoita kulhossa kerma ja korppujauhot ja anna turvota 5 min. Raasta punajuuret ja kuori ja hienonna sipuli. Lisää kulhoon kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi ja kiinteäksi. Muotoile taikinasta 6 - 8 litteää pihviä. Paista pihvit pannussa voissa molemmin puolin. 

Jauhemaksapihvit

Yksi parhaita puolia siinä ettei ole raskaana on että saa syödä maksaa. Maksa jakaa mielipiteitä, minusta naudan maksa on ehdottomasti parasta lihaa koskaan. Pidän itse eniten palamaksasta, jossa maku tulee kunnolla läpi, mutta myös jauhemaksapihvit, maksalaatikot yms. kelpaa. Jos et pidä maksan mausta yhtä paljon kuin minä, voit korvata puolet sen määrästä jauhelihalla. 
 
300 g raakaa perunaa
1 sipuli
1 muna
1 tl suolaa
½ tl valko- tai mustapippuria
½ tl meiramia
300 g jauhettua naudan maksaa

PAISTAMISEEN:
voita

Pese ja kuori perunat ja raasta tai jauha ne hyvin hienoksi. Sekoita perunat, muna ja mausteet maksan joukkoon. Paista taikinasta ohukaispannulla paksuhkoja pihvejä tai uunissa 225-asteessa n. 10 min. Tarjoa pihvien kanssa puolukkasurvosta. 

 

maanantai 15. kesäkuuta 2015

Valkosuklaa-marjajuustokakku


Pienten herkkusuiden Maiju hehkutti tätä upean näköistä juustokakkua blogissaan, joten valinta oli helppo nimiäisten kakuksi. Juustokakun toteutus myös sopi omiin aikatauluihin todella hyvin, sillä Pekonin nimiäisiä edeltävän päivän työvuorosta johtuen leivonta-aika jäi todella minimiin, ja aloitinkin tämän kakun jo perjantaina hyydyttämällä sisemmän täytteen ja jatkamalla lauantaina hyydyttämällä ulomman täytteen. 

Itse jouduin aikataulullisista ongelmista johtuen turvautumaan paikallisen lähikaupan tarjontaan ja näin ollen tekemään väkisin kakkuun pieniä muutoksia. Pohjana käytin digestive-keksejä, mutta tätä muutosta suositeltiin jo alkuperäisessä ohjeessa. Löysin vain pensasmustikoita, joiden vuoksi väri jäi hyvinkin hailukaksi ja mansikoiden puutteen korvasin vadelmilla. Pohjaan käyttäisin itse vielä hitusen enemmän voita (50 g sijaan 75 g), sillä oma keksipohja mureni kovasti. Kehuja kakku kuitenkin sai kovasti, mustikoista tykättiin tasapainottamassa valkosuklaan makua eikä kai nuo vadelmatkaan niin suuri rikos olleet ;)



POHJA:
n. 200 g digestive-keksejä
50 g voita

MARJATÄYTE (SISEMPI KERROS):
150 g mustikoita
100 g vadelmia
½ dl tomusokeria
2 ½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g mascarponea
3 liivatelehteä
2 rkl kuumaa vettä

VALKOSUKAATÄYTE (ULOMPI KERROS):
100 g valkosuklaata
125 g mascarponea
2 ½ dl vispikermaa
2 liivatelehteä
2 rkl kuumaa vettä

KORISTELUUN:
tuoreita marjoja
valkosuklaarouhetta

POHJA: Vuoraa halkaisijaltaan n. 23 - 24 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit. Sulata voi mikrossa ja sekoita siihen keksimurska. Painele keksiseos irtopohjavuoan pohjalle. Vedä lusikalla irtopohjavuoan reunaa pitkin siten, että ihan vuoan reunalle ei jää juurikaan keksipohjaa. Irrota tämän jälkeen irtopohjavuoan reunus ja asettele keksipohjan päälle pienempi halkaisijaltaan n. 19 - 20 cm irtopohjavuoan reunus. MARJATÄYTE (SISEMPI KERROS): Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä n. 5 minuutiksi. Soseuta marjat sauvasekoittimella ja lisää tomusokeri, sekoita sauvasekoittimella. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi toisessa astiassa. Notkista mascarpone ja lisää se vaniljavaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatelehdet pariin ruokalusikalliseen kuumaa vettä. Kaada liivateliuos marjaseokseen ja sekoita sauvasekoittimella. Kaada marjaseos muutamassa pienessä erässä vaniljavaahtoon, samalla sekaisin vatkaten. Kaada täytevaahto keksipohjan päälle pieneen irtopohjavuokaan ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään muutaman tunnin ajaksi. Kun kakku on hyytynyt, irrota irtopohjavuoan reunus varovasti ja aseta nyt isompi irtopohjavuoan reunus vuoan ympärille. VALKOSUKLAATÄYTE (ULOMPI KERROS): Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä n. viideksi minuutiksi. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Notkista mascarpone ja sekoita sulatettu valkosuklaa mascarponeen. Lisää valkosuklaa-mascarpone kermavaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatelehdet kuumaan veteen. Kaada liivateliuos täytevaahtoon ja sekoita sekaisin. Kaada täyte irtopohjavuokaan marjakerroksen päälle ja levitä tasaiseksi. Auta lusikan varrella täytettä menemään myös marjatäytteen ja irtopohjavuoan reunojen väliin. Voit lopuksi varovasti vetää lusikan varrella reunaa pitkin, jotta täytettä on varmasti joka paikassa. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi. Koristele tuoreilla marjoilla ja valkosuklaarouheella.


sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Pähkinäkeksit


Nämä suolapähkinöille maistuvat pähkinäkeksit olivat ehkä enemmän aikuiseen makuun soveltuvia, kaurahiutaleet tekivät suolapähkinöiden kanssa suutuntumaa ja keksit maistuivat enemmänkin proteiinipitoisille kuin makeille. 

n. 40 - 45 kpl

200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
2 dl rouhittuja suolapähkinöitä
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja

KUORRUTUKSEEN:
n. 50 g tummaa suklaata

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muut ainekset ja sekoita taikina sileäksi. Pyörittele taikinasta pieniä palloja ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista pikkuleipiä uunin keskitasolla n. 12 - 15 min. Anna jäähtyä. Sulata tumma suklaa. Valuta sulaa suklaata pikkuleipien päälle esim. ruokalusikkaa apuna käyttäen. 



Lähde: Leivotaan-lehti 

maanantai 8. kesäkuuta 2015

Fantasiapikkuleivät II


Esikoisen nimiäisissä nimi aikanaan julkistettiin pikkuleivissä, joten päätimme tällä kertaa toimia samoin. Mansikkamäki on näiden vuosien varrella parannellut reseptiään, joten päätin kokeilla tuota paranneltua versiota, ja olen kaikkien parannusehdotusten kanssa samaa mieltä. Minun koristelutaitoni eivät näiden vuosien varrella ole parantuneet vähääkään. 

n. 65 kpl

2 ½ dl sokeria
1 3/4 dl voita tai margariinia pehmennettynä
1 kananmuna
½ dl kuohukermaa
1 tl vanilliinisokeria
1 tl vanilja-aromia
6 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Vatkaa sokeri, voi, muna, kerma, vanilliinisokeri ja vanilja-aromi vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoihin leivinjauhe ja suola. Lisää seos taikinaan. Sekoita pehmeäksi taikinaksi. Peitä kulho ja laita yöksi jääkaappiin kovettumaan. Kaaviloi osa taikinasta ½ cm:n paksuiseksi levyksi ja ota muotilla kuvioita. Säilytä loppu taikina jääkaapissa. Paista pikkuleipiä 4 - 6 min 200 asteessa, kunnes niiden reunat ovat vaalean kullanruskeat. Anna jäähtyä ja koristele haluamallasi tavalla. 


Valio: Makujen juhlaa


KUKA?
Takakansi sen jo kertoo: "Tämän kirjan on tehnyt Valion koekeittiö. Se tutkii Valion markkinoimien tuotteiden käyttöominaisuuksia ruoanvalmistuksessa ja kehittää uusia ruokaohjeita. Työn tulokset julkaistaan esitteinä ja kirjoina, joita voi tilata Valiosta." En tiedä toimiiko homma edelleen samoin, tämä kirja on ilmestynyt 1989. 


MITÄ?
Kirja sisältää Valiolle tuttuun tapaan perussimppeleitä, helppoja ohjeita. Kategorioita on salaatit, alkuruoat, keitot, pääruoat, lisäkeruoat, pikkulämpimät, kastikkeet, suolaiset leivonnaiset, makeat leivonnaiset, jälkiruoat, jälkiruokakastikkeet sekä juomat.


HÄH?
Keittokirja on suhteellisen pieni, mutta painopiste on kohdennettu: pääruokia löytyy n. 10, mutta lisukekastikeita kokonaiset 18 (!). Näissä on vara valita: Curry-pähkinäkastike, appelsiini-juustokastike, appelsiini-kermakastike, curry-ananaskastike, fetakastike, lämmin tartarkastike, katajanmarjakastike, sienikastike, juustokastike, katkarapukastike, yrttikastike, simpukkakastike, rosépippurikastike, sahramikastike, hollandaisekastike, béarnaisekastike, tartarkastike, choronkastike. 


TUOMIO:
Olen jopa kokeillut jo kirjasta reseptiä, Broileria appelsiini-kermakastikkeessa. Kuitenkin, kiertoon. 

perjantai 5. kesäkuuta 2015

Voileipäkakku itäiseen tapaan

Lähes kaikkiin kinkereihin viimeisimmän n. viiden vuoden ajan on tullut tehtyä lihavoileipäkakkua yhdellä ja samalla ohjeella, ja vaikka tuo toimiva ohje onkin, tällä kertaa kaipasi vaihtelua. Uusimmassa Leivotaan-lehdessä oli muutama varteenotettava voileipäkakkuvaihtoehto ja näistä Pekoni valitsi tämän (hän kun meillä on voileipäkakkujen ystävä, minä en pidä laisinkaan). Hieman Pekoni kuitenkin oli epäileväinen maistettuaan hummustahnaa pelkiltään, mutta lopulta muiden juhlavieraiden tavoin piti valmiista kakusta. Itse tein kakkua tuplaohjeen, pienemmän voileipäkakun saat siis puolittamalla annosmäärät. Sen verran kävi kuitenkin kiireen keskellä kömmähdystä, että unohdin koristelua varten keitetyt kananmunat huoneenlämpöön yöksi ja ne tummuivat käyttökelvottomiksi. Hyvältä näytti kuitenkin ilmankin :)

12 annosta

24 viipaletta karkeajakoista vuokaleipää

VENÄLÄINEN BROILERI-PERUNASALAATTI:
½ grillattu broileri
4 isohkoa kylmää keitettyä perunaa
4 kylmää keitettyä kananmunaa
2 dl hienonnettua voileipäkurkkua
2 dl turkkilaista jogurttia
2 dl majoneesia
suolaa
pippuria

HUMMUS:
2 tlk kikherneitä
8 rkl oliiviöljyä
1 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl sitruunamehua
1 tl juustokuminaa
suolaa
pippuria

KUORRUTUS:
5 dl turkkilaista jogurttia

KORISTELU:
100 g rucolaa
½ grillattu broileri
6 kylmää keitettyä kananmunaa
3 dl voileipäkurkkua
3 dl paprikalla täytettyjä vihreitä oliiveja

Leikkaa leipäviipaleista kuoret pois ja laita 6 viipaletta rinnakkain tarjottimelle. Broileri-perunasalaatti: Poista broilerista luut ja nahka. Kuutioi liha, perunat ja munat. Sekoita keskenään broileri, perunat, munat, voileipäkurkku, jogurtti, majoneesi, suola ja pippuri. Hummus: Huuhtele kikherneet huolellisesti lävikössä ja hienonna ne sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa oliiviöljyn, jogurtin, sitruunamehun, juustokuminan, suolan ja pippurin kanssa. Levitä puolet venäläisestä salaatista leipäpohjalle. Lado päälle 6 leipäviipaletta limittäin alimpaan kerrokseen nähden. Levitä viipaleille hummus. Laita päälle 6 leipäviipaletta ja levitä niille loppu salaatti. Lado päälle loput leipäviipaleet. Koristelu: Levitä turkkilainen jogurtti voileipäkakun päälle ja reunoille ja koristele reunat rucolanlehdillä. Kuori kananmunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Koristele voileipäkakku broilerikuutioilla, munalohkoilla, voileipäkurkulla ja oliiveilla. 


Lähde: Leivotaan-lehti