Sivut

maanantai 29. helmikuuta 2016

Jauheliha-juustolaatikko

Vaihteeksi hieman erilaista kiusausta. Tämä on harvinaisen helppo valmistaa, laatikko kypsyy itsekseen uunissa. Erilaista makua tuo suolakurkut, jotka ei ehkä omaan makuun ihan ykkösiä olleet, mutta en niitä kyllä poiskaan kaapinut. Omaan makuun nestettä tuli aivan liikaa, joten seuraavalla kerralla vähennän vähän maidon määrää. 

6 annosta

1 ½ rkl voita
450 g naudan paistijauhelihaa
600 g peruna-purjosekoitusta
180 g suolakurkkua suikaleinaa
1 ½ dl hienonnettua persiljaa
3 3/4 dl Kolme juustoa-ruokakermaa (Valio)
4 ½ dl kevytmaitoa
3 munaa
reilu 1 tl suolaa
vajaa 1 tl rouhittua mustapippuria

Paista jauheliha voissa. Levitä vuokaan kerroksittain peruna-purjosekoitusta, jauhelihaa, suolakurkkusuikaleita ja persiljaa. Laita päällimmäiseksi kerrokseksi peruna-purjosekoitusta. Yhdistä juustokerma, maito, munat ja mausteet. Kaada seos vuokaan. Kypsennä 200 asteessa n. 1 tunti, kunnes laatikko on hyytynyt. 
 
 
Lähde: Valio

lauantai 20. helmikuuta 2016

Jäätelökakku

Viime joulun viimeinen reseptipäivitys tulee tässä. Meillä jouluna pääosassa ovat suolaiset ruoat, joita ähdetään mahat täyteen sellaisella innolla, ettei kukaan koskaan enää tahdo jaksaa jälkiruokaa. Siinä ensimmäinen syy, miksi olen pitänyt joulun jälkiruoat aina kevyinä. Toinen syy on se, että jäätelöt ja jäädykkeet voi helposti tehdä edellisenä päivänä pakkaseen odottamaan, joten ne eivät verota kokkausaikaa aattopäivältä. Kolmanneksi, koska jälkiruoka on minun vastuualueellani, tahdon päästää itseni joulun aikaan mahdollisimman helpolla ;)

Edellisinä jouluina olemme herkutelleet puolukkajäädykkeellä sekä piparkakkujäädykkeellä. Tänä vuonna päätin tehdä jäätelökakun, jonka bongasin joulun alla tulleesta Yhteishyvän ruokaliitteestä. Päälle tuleva marjakastike raikasti jäätelökakun mukavasti, eikä siitä tullut liian makeaa suklaajäätelöstä huolimatta. 


8 annosta

150 g piparkakkuja
75 g voita
1 l suklaajäätelöä
1 l vaniljajäätelöä
3 - 4 dl kotimaisia marjoja, esim. mustaherukka, mansikka, vadelma
½ dl sokeria

KORISTEEKSI:
hedelmiä/kotimaisia marjoja (pakaste)

Jauha piparit muruiksi, sekoita joukkoon sulatettu voi.Painele muruseos irtopohjakakkuvuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Painele sulaneet marjat siivilän läpi soseeksi. Mausta sokerilla. Anna jäätelöiden sulaa hetki huoneenlämmössä. Vatkaa molemmat jäätelöt pehmeiksi sähkövatkaimella. Painele jäätelöt lusikalla kerroksittain vuokaan. Kaada pinnalle marjakastike ja pakasta kakku. Irrota kakku vuoasta, siirrä tarjoiluvadille ja koristele hedelmillä/marjoilla. 


Lähde: Yhteishyvä

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Piparisuklaat


Näistä makeisista kehkeytyi Pekonin tämän joulun suosikki. Omaan makuunkin ne olivat hyviä, vaikka olisinkin pärjännyt hieman vähemmällä piparimäärällä ja enemmällä suklaalla :)



12 kpl

50 g piparkakkuja
200 g suklaata
60 g voita
50 g mantelirouhetta

Palastele piparit muovipussissa ja painele palaset kaulimella murskaksi. Paloittele suklaa. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon suklaapalat. Sekoita suklaata kunnes seos on tasaista. Säästä osa mantelirouheesta sydämien pinnale, mutta lisää suklaan joukkoon piparimurut ja osa mantelirouheesta. Sekoita tasaiseksi massaksi. Annostele seos pieniin paperisiin vuokiin ja ripottele pinnalle mantelirouhetta. Laita sydämet jääkaappiin kovettumaan n. tunniksi. Valmiit piparisuklaat on parasta säilyttää jääkaapissa. 


Lähde: Kaikkien aikojen jouluherkut 2015-lehti 

Pehmeä suklaasalmiakkikola


Kuvitellaan tilanne, että lähes kaikki mahdollinen menee pieneen. No, niin kävi näiden joulumakeisten kanssa. En omista leivontaan soveltuvaa lämpömittaria, mikä jälkiviisaana voidaan todeta olevan todella käyttökelpoinen kolan tekemisessä. Keittelin makeisten seosta ohjeessa neuvotun ajan, mutta en näköjään kuitenkaan tarpeeksi. Alkuperäisen ohjeen vieressä oli kaunis kuva, kauniisti leikatuista makeispaloista tomusokerilla kuorrutettuna. Minun makeiseni näyttivät tältä:


Voidaan siis todeta, ettei makeismassani hyytynyt lainkaan. Ei, vaikka pidin sitä jääkaapissa ohjeisten "vähän aikaa". Ei, vaikka pidin sitä jääkaapissa seuraavaan päivään. Ei, vaikka pidin sitä pakkasessa seuraavaan päivään. Yritin viimeisenä pelastusoperaationa lusikoida massaa makeismuotteihin ja pakastaa sellaisenaan, mutta heti huoneenlämpöön otettaessa tarjolle massa muuttui takaisin löysäksi mössöksi ja makeismuotit taittuivat syödessä kaksinkerroin. 

Lähes kaikki mahdollinen meni siis pieleen. Lähes, koska maku oli lähes taivaallinen. Suklaan ja salmiakin yhdistelmä kolamaisessa tahnassa iski sekä minun että Pekonin makuhermoon. Päädyimme lusikoimaan tahnaa leivinpaperilta suoraan suuhun ;) 

Eli siis --- kokeilen tätä ehdottomasti seuraavassa elämässä, kun omista leivontalämpömittarin. 

n. 50 kpl

3 dl kuohukermaa
3 dl sokeria
2 dl vaaleaa siirappia
100 g hakattua tummaa suklaata
½ tl väkiviinaetikkaa
100 g voita
8 - 10 kpl hakattuja turkinpippurikarkkeja

KORISTELU:
tomusokeria

Sekoita kerma, sokeri ja siirappi kattilassa. Keitä n. 15 - 20 min, kunnes seos on n. 122-asteista. Ota kattila liedeltä ja lisää suklaa, etikka ja voi. Sekoita seos huolellisesti sileäksi. Anna seoksen jäähtyä vähän aikaa. Lisää hakatut turkinpippurit. Sekoita nopeasti ja varovasti, ettei karkkihake sula liikaa. Vuoraa n. 20 x 20 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla. Levitä kolaseos vuokaan n. 2 cm paksuiseksi tasaiseksi levyksi. Laita vuoka kylmään ja anna kolan vähän jähmettyä ennen kuin leikkaat sen sopivan kokoisiksi paloiksi. Tupsauta palojen päälle tomusokeria. 


Lähde: Leivotaan-lehti

Chilitryffelit II


Tein vuosi takaperin yhtenä joulumakeisena chilitryffeleitä, joita kehuttiin kovasti, mutta toivottiin voimakkaampaa chilin makua. Tänä jouluna päätin ottaa näistä makeisista revanssin ja tuplata chilin määrän. Satsaus kannatti, sillä tryffelit katosivat parempiin suihin ja kehuja sateli paljon enemmän. Tumman suklaan jälkeen suut täytti mukavasti poltteleva chili. 


n. 25 kpl
1 dl kuohukermaa
2 rkl margariinia
3/4 dl tummaa muscovadosokeria
175 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus väh. 70%)
  1 tl punaista chiliä

KORISTELUUN:
punaista chiliä
Murra tai hienonna suklaa paloiksi. Kiehauta margariini, kerma, sokeri ja chili. Lisää suklaapalatja sekoita, kunnes seos on tasainen. Anna hieman jäähtyä. Kaada tryffeliseos pursotinpussiin ja pursota vuokiin tai pieniin tötteröihin. Koristele chilillä. Säilytä chilitryffeleitä viileässä.