Viimeaikainen
flunssa johtuen kevään nopeasta tulemisesta (ja sitämyöten
siitepölyistä) on pitänyt meikäläisen aika visusti sängyn pohjalla.
Raskaana ollessa tuo lääkkeiden käyttökin on niin ihanan rajallista,
joten kovin hyviä helpotuksia ei vuotavaan nenään saa. Nyt aletaan
onneksi viimein jo olla voiton puolella ja ruokahalukin (ja kokkaushalu)
alkaa vähitellen palata.
Sen
verran täälläkin suoritetaan kansalaisvelvollisuuksia, että eilinen
päivä meni äänestäessä sekä vaalituloksia jännittäessä. Sen verran
omasta äänestäni, että se meni puolueelle, jonka paikat eivät
lisääntyneet - fiksuimmat osaavat päätellä tästä, etten äänestänyt
Perussuomalaisia tai Piraattipuoluetta :) Sen enempää en
vaalisalaisuuksia paljasta!
Vaalivalvojaisiin
edellisenä iltana väkertämäni kyhäelmän paljastan kyllä! Ohje on
Kaarina Roinisen kirjasta Kaarinan parhaat leivonnaiset, jonka olin
lainannut paikallisesta kirjastosta ennen flunssaani innostuen sen
sisältämistä aivan ihanista herkuista. En aloittanut ihan sieltä
helpoimmasta päästä, ja jos ken ei ole vatkaamisen ystävä, suosittelen
jättämään tämän ohjeen kokonaan testaamatta. Makoisaa siitä kuitenkin
kuulemma tuli (itse en pidä näin makeista jälkkäreistä) ja vaalipäivä
oli mukava viettää herkutellen ;)
KAKKUPOHJA:
2 munaa
3/4 dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 ½ rkl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
KOSTUTUS:
n. 1 dl sokerilla maustettua vahvaa kahvia
(2 - 3 rkl mantelilikööriä tai kahvi-konjakkilikööriä)
TÄYTE JA KUORRUTUS:
5 liivatelehteä (itse käytin liivatejauhetta)
½ dl vahvaa kahvia
2 valkuaista
2 dl kuohukermaa
2 keltuaista
1 ½ dl tomusokeria
250 - 300 g Mascarpone-tuorejuustoa tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
2 - 3 rkl mantelilikööriä tai kahvi-konjakkilikööriä (oma seos 1 ½ rkl kahvia + 1 ½ rkl konjakkia)
KORISTELU:
siivilöityä kaakaojauhetta
Vatkaa
munat ja sokeri kestäväksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään
sekoitetut kuivat aineet siivilöiden. Kaada taikina voideltuun ja
korppujauhotettuun tasapohjaiseen pyöreään irtoreunaiseen vuokaan
(halkaisija 22 - 24 cm). Paista kakkupohjaa 175 asteessa uunin alimmalla
tasolla n. 20 min. Pese vuoka, jossa paistoit kakun. Leikkaa kakkupohja
kahteen osaan. Leikkaa leivinpaperista vuoan kokoinen paperi vuoan
pohjalle ja pane toinen kakkulevy vuokaan. Kostuta sitä liköörillä
maustetulla kahvilla. (Oma seokseni siis oli puolet kahvia ja puolet
konjakkia, kun likööriä ei kotoa löytynyt.) Anna liivatelehtien pehmetä
vedessä 5 - 10 min. Puserra vesi pois ja liuota ne kuumaan kahviin.
Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sen jälkeen kuohukerma
vaahdoksi niin vatkaimia ei tarvitse välillä pestä. Vatkaa keltuaiset,
tomusokeri ja tuorejuusto keskenään tasaiseksi seokseksi. Mausta
liköörillä ja lisää vielä vähän lämmin kahvi-liivateseos joukkoon. Lisää
seokseen varovasti nostellen kerma- ja valkuaisvaahto. Kaada seos
vuokaan pohjalevyn päälle ja tasoita pinta. Pane toinen kakkulevy
täytteen päälle ja kostuta se lopulla kahvi-likööriseoksella. Peitä
kakkuvuoka kelmulla ja anna hyytyä 4 - 5 tuntia tai seuraavaan päivään.
Irrota reunarengas kakun ympäriltä ja vedä kakku leivinpaperin avulla
tarjoiluastiaan. Siivilöi pinnalle runsaasti kaakaojauhetta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti