Sivut

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Tiramisu

Viimeaikainen flunssa johtuen kevään nopeasta tulemisesta (ja sitämyöten siitepölyistä) on pitänyt meikäläisen aika visusti sängyn pohjalla. Raskaana ollessa tuo lääkkeiden käyttökin on niin ihanan rajallista, joten kovin hyviä helpotuksia ei vuotavaan nenään saa. Nyt aletaan onneksi viimein jo olla voiton puolella ja ruokahalukin (ja kokkaushalu) alkaa vähitellen palata. 

Sen verran täälläkin suoritetaan kansalaisvelvollisuuksia, että eilinen päivä meni äänestäessä sekä vaalituloksia jännittäessä. Sen verran omasta äänestäni, että se meni puolueelle, jonka paikat eivät lisääntyneet - fiksuimmat osaavat päätellä tästä, etten äänestänyt Perussuomalaisia tai Piraattipuoluetta :) Sen enempää en vaalisalaisuuksia paljasta!

Vaalivalvojaisiin edellisenä iltana väkertämäni kyhäelmän paljastan kyllä! Ohje on Kaarina Roinisen kirjasta Kaarinan parhaat leivonnaiset, jonka olin lainannut paikallisesta kirjastosta ennen flunssaani innostuen sen sisältämistä aivan ihanista herkuista. En aloittanut ihan sieltä helpoimmasta päästä, ja jos ken ei ole vatkaamisen ystävä, suosittelen jättämään tämän ohjeen kokonaan testaamatta. Makoisaa siitä kuitenkin kuulemma tuli (itse en pidä näin makeista jälkkäreistä) ja vaalipäivä oli mukava viettää herkutellen ;)


KAKKUPOHJA:
2 munaa
3/4 dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 ½ rkl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta

KOSTUTUS:
n. 1 dl sokerilla maustettua vahvaa kahvia
(2 - 3 rkl mantelilikööriä tai kahvi-konjakkilikööriä)

TÄYTE JA KUORRUTUS:
5 liivatelehteä (itse käytin liivatejauhetta)
½ dl vahvaa kahvia
2 valkuaista
2 dl kuohukermaa
2 keltuaista
1 ½ dl tomusokeria
250 - 300 g Mascarpone-tuorejuustoa tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
2 - 3 rkl mantelilikööriä tai kahvi-konjakkilikööriä (oma seos 1 ½ rkl kahvia + 1 ½ rkl konjakkia)

KORISTELU:
siivilöityä kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kestäväksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilöiden. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun tasapohjaiseen pyöreään irtoreunaiseen vuokaan (halkaisija 22 - 24 cm). Paista kakkupohjaa 175 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 20 min. Pese vuoka, jossa paistoit kakun. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Leikkaa leivinpaperista vuoan kokoinen paperi vuoan pohjalle ja pane toinen kakkulevy vuokaan. Kostuta sitä liköörillä maustetulla kahvilla. (Oma seokseni siis oli puolet kahvia ja puolet konjakkia, kun likööriä ei kotoa löytynyt.) Anna liivatelehtien pehmetä vedessä 5 - 10 min. Puserra vesi pois ja liuota ne kuumaan kahviin. Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sen jälkeen kuohukerma vaahdoksi niin vatkaimia ei tarvitse välillä pestä. Vatkaa keltuaiset, tomusokeri ja tuorejuusto keskenään tasaiseksi seokseksi. Mausta liköörillä ja lisää vielä vähän lämmin kahvi-liivateseos joukkoon. Lisää seokseen varovasti nostellen kerma- ja valkuaisvaahto. Kaada seos vuokaan pohjalevyn päälle ja tasoita pinta. Pane toinen kakkulevy täytteen päälle ja kostuta se lopulla kahvi-likööriseoksella. Peitä kakkuvuoka kelmulla ja anna hyytyä 4 - 5 tuntia tai seuraavaan päivään. Irrota reunarengas kakun ympäriltä ja vedä kakku leivinpaperin avulla tarjoiluastiaan. Siivilöi pinnalle runsaasti kaakaojauhetta. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti