Kuluneen
kuukauden lähestulkoon kaikki vapaa-ajat ovat menneet opinnäytetyön
teossa, joten päivitystahti on ollut sen mukainen. Oikeastaan mitään
uuttakaan ei ole tullut testattua, poislukien pääsiäistä. Silloin tuli
syötyä - yllätys, yllätys - lammasta. Lammas olikin hyvää ja kaikki teki kyllä kauppansa, mutta korjauksia teen
seuraavalle kerralle useita: kastiketta tehdessäni laitan pippureita
enemmän ja aikaisemmassa vaiheessa - niiden makua olisin toivonut lisää.
Myös paistiin laitan suolat jo uuniin mennessään sekä käytän kenties
tuoreita yrttejä. Paistoajan lasken myös 125 asteeseen.
10 annosta
n. 1,8 kg luuton lampaanpaisti (pakaste)
n. 1,8 kg luuton lampaanpaisti (pakaste)
8 valkosipulinkkynttä
2 rkl öljyä
2 rkl kuivattua minttua
1 rkl kuivattua rosmariinia
mustapippuria
2 dl vahvaa kahvia
15 pikkusipulia tai 2 - 3 isoa sipulia
LISÄKSI:
3/4 tl suolaa
KASTIKE:
5 dl paistolientä siivilöitynä
3/4 dl vahvaa kahvia
½ dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
½ tl roseepippureita
1 tl soijakastiketta
2 rkl minttuhyytelöä
½ dl kuohukermaa
Sulata
lampaanpaisti jääkaapissa (n. 2 vrk). Kuivaa paisti talouspaperiin.
Pistele paistiin halkaistuja valkosipulinkynsiä. Sekoita öljyn joukkoon
minttu, rosmariini ja mustapippuri. Hiero öljy-mausteseos paistin
pintaan. Pane paisti paistopussiin. Lisää kuoritut pikkusipulit tai isot
sipulit lohkottuina. Anna maustua yön yli jääkaapissa. Ota paisti
huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Kaada pussiin vahva, jäähtynyt
kahvi. Leikkaa paistopussin kulmaan höyryaukko. Työnnä lihalämpömittari
paistin paksuimpaan kohtaan. Nosta paisti vielä reunalliseen
uunivuokaan. Paista 150 asteessa n. 2 tuntia, kunnes mittari näyttää 75
astetta. Valuta pussista paistoliemi ja siivilöi se. Anna paistin
tasaantua peitettynä. Jäähdytä paistoliemi ja kuori pinnasta hyytynyt
rasvakerros pois. Kuumenna 5 dl paistolientä. Sekoita kylmän kahvin
joukkoon vehnäjauhot ja kaada seos kiehuvan paistoliemen sekaan koko
ajan sekoittaen. Anna kiehua muutama min. Mausta kastike suolalla,
roseepippureilla, soijalla ja minttuhyytelöllä. Lisää lopuksi kerma.
Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi ja ripottele viipaleiden väliin
suolaa. Asettele paisti ja sipulit tarjoiluvadille. Valuta
paistiviipaleiden pinnalle kastiketta ja tarjoa loppu kastike erikseen.
Hyvää pääsiäistä jälkijunassa :) |
Lähde: Pirkka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti