Sivut

torstai 20. elokuuta 2015

Salmiakkikakku

 
Palatessani töihin puolen vuoden tauon jälkeen, tahdoin kokeilla taas jotain vähän uutta. Kinuskikissan sivuilla törmäsin upeannäköisiin spiraali/seeprakakkuihin ja päädyin tekemään näistä kahta. Tämä on niistä toinen. 

Kinuskikissa on nimennyt tämän kakun Seeprakakuksi salmiakkiraidoilla, mutta koska (kuten kuvista huomaa) minun kakkuni spiraalikuvio epäonnistui surkeasti, en voi millään omallatunnolla tätä samalla nimellä nimittää. Joten salmiakkikakku. 

En tiedä olisiko minun pitänyt keittää salmiakkikiisseliä kokoon vai mitä, sillä oma versioni oli niin ohutta, että yrittäessäni tehdä ympyrää kakun keskelle (ja näin ollen tällä tekniilakka spiraalikuviota), lähti kiisseli leviämään enemmänkin marmorikuvion lailla pitkin kakun reunoja. Toisessa tekemässäni kakussa ei tätä ongelmaa ilmestynyt ja tämän kakun tein jälkimmäisenä, joten en oikein usko tekniikkani pettäneen (vaikka mahdollista toki sekin ;D). 

Toinen homma oli muuten yrittää löytää paikallisesta taajama-apteekista salmiakki-mixeriä (en muuten löytänyt) ja sitten matkata 20 km päähän lähitaajama-apteekkiin, josta vein farmaseutin mukaan viimeisen halutun pullon. Mixeristä jäi kakun teon jälkeen jäljelle n. puolet ja kerkesin jo miettimään mihin kaikkeen sen voisi käyttää, mutta Pekoni kerkesi ensin - se sekoitti mixerin vajaaseen vodkapulloon.

Mutta siis asiaan: ei haitannu ulkonäkö, salmiakin ystäville kakku upposi hetkessä. 

Kuva- sekä video-ohjeet spiraalikuvion tekemiseen löydät muuten Kinuskikissalta.


POHJA:
250 g dominokeksejä
50 g voita tai margariinia
1 rkl Apteekin salmiakki-mixeriä
½ dl kaakaojauhetta

SALMIAKKIKIISSELI:
5 liivatelehteä
2 ½ dl Apteekin salmiakki-mixeriä
2 ½ dl vettä
2 rkl sokeria
½ dl maissitärkkelystä

VANILJATÄYTE:
8 liivatelehteä
650 g täyteläistä vaniljajogurttia
700 g vaniljavanukasta tai vaniljarahkaa
½ dl sokeria
1 dl vettä

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele vuoan sisäreunaan öljyä irrottamisen helpottamiseksi. Ravista mixeripulloa huolellisesti, jotta väri sekoittuu tasaisesti. Murskaa dominot tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska, salmiakkimixeri ja kaakaojauhe. Painele seos vuoan pohjalle. Laita täytteiden liivatelehdet (5 kpl + 8 kpl) likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan salmiakkimixeri ja vesi. Yhdistä sokeri ja maissitärkkelys keskenään ja lisää kattilaan. Kuumenna liedellä, kunnes kiisseli pulpahtaa, mutta älä jatka keittämistä. Sekoita joukkoon liivatteet (5 kpl). Nosta kattila liedelle ja anna pulpahtaa vielä kerran. Laita kattila kylmään vesihauteeseen, kunnes kiisseli on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Sekoittele välillä, jotta kiisseli jäähtyy tasaisesti eikä siihen muodostu paakkuja. Yhdistä vaniljajogurtti ja vanukas/rahka vatkaimella. Lisää sokeri. Kun salmiakkikiisseli on jäähtynyt sopivaksi, kuumetta vaniljatäytteen vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet (8 kpl). Sekoita liivatevesi vaniljatäytteeseen. Kaada vuoan keskelle vuorotellen vaniljatäytettä ja salmiakkikiisseliä. Vaniljatäytettä voi kaataa hieman isompia annoksia kuin kiisseliä. Loppua kohden annosta voi pienentää, niin saat myös keskiosaan tiheän rengaskuvion. Huomaa, että voit säädellä kuviota myös sillä, miten korkealta täytteen kaadat. Jos täyte painuu pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa. Jos taas täyte jää kellumaan pinnalle, nosta kaatamiskorkeutta. Laita kakku jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. Kakun hyytyminen kestää pidempään kuin tavallisessa juustokakussa. Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. 

Lähde: Kinuskikissa
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti