Sivut

perjantai 21. maaliskuuta 2014

Jäälauttapiirakka


Päivitykset laahaavat n. kuukauden jälkijunassa. Tätä piirakkaa tein työkaverin toiveesta lomaltapaluun kunniaksi vajaa kuukausi takaperin. Valitettavasti tuo toiveen esittänyt työkaveri sattui olemaan vapaalla ja sai vasta kahden päivän päästä yövuoroon tullessaan folioon jemmatun, jo vähän kovettuneen palan. Mutta muutkin työkaverit tuntuivat tykkäävän, positiivista palautetta tuli piirakan erilaisuudesta sekä mehevästä pohjasta, tahmaisesta suklaasta ja puuterimaisesta marengista. 

Ihan ongelmitta ei tämäkään piirakka meikäläiseltä valmistunut. Tätä piirakkaohjetta löytyy melkein jokaisesta leivontablogista ja osassa näistä on päälle pursotettu koristeeksi sulaa suklaata. Jääkaapista löytyikin 100 g tummaa suklaata, jonka sulatin ja valutin pursottimeen, ja sitten ajatuksissani painoin kaikella voimalla ja näin melkein koko 100 g sulaa suklaata plörähti ensimmäisen leivospalan päälle. Loppu piirakka jäi kuorrutetta vaille ja Pekoni uhrautui syömään tuon suklaalla valellun palan (sekä yöllä vielä muutaman palan lisää). En muuten enää myöskään muista mistä blogista olen tämän ohjeen lopulta napannut. 

Ei menny niinku Strömsössä.

Valmistamisesta sen verran, että pohja todella riittää uunipellilliselle, vaikka levittäessä ei siltä tunnukaan. Suklaan jätin itse todella suuriksi paloiksi, suli hyvin piirakan väliin. 

uunipellillinen

POHJA:
200 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 keltuaista
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
2 tl vaniljasokeria

VÄLIIN:
250 g maitosuklaata

MARENKI:
3 valkuaista
2 dl sokeria

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi maito. Taputtele taikina pellille vehnäjauhoja apuna käyttäen. Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi ja ripottele pohjan päälle. Painele suklaata hieman kiinni pohjaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen joukkoon. Vatkaa kunnes marenki on kiiltävää. Levitä marenki pohjan päälle. Paista 175 asteessa n. ½ tuntia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti