Sivut

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Pehmeä suklaasalmiakkikola


Kuvitellaan tilanne, että lähes kaikki mahdollinen menee pieneen. No, niin kävi näiden joulumakeisten kanssa. En omista leivontaan soveltuvaa lämpömittaria, mikä jälkiviisaana voidaan todeta olevan todella käyttökelpoinen kolan tekemisessä. Keittelin makeisten seosta ohjeessa neuvotun ajan, mutta en näköjään kuitenkaan tarpeeksi. Alkuperäisen ohjeen vieressä oli kaunis kuva, kauniisti leikatuista makeispaloista tomusokerilla kuorrutettuna. Minun makeiseni näyttivät tältä:


Voidaan siis todeta, ettei makeismassani hyytynyt lainkaan. Ei, vaikka pidin sitä jääkaapissa ohjeisten "vähän aikaa". Ei, vaikka pidin sitä jääkaapissa seuraavaan päivään. Ei, vaikka pidin sitä pakkasessa seuraavaan päivään. Yritin viimeisenä pelastusoperaationa lusikoida massaa makeismuotteihin ja pakastaa sellaisenaan, mutta heti huoneenlämpöön otettaessa tarjolle massa muuttui takaisin löysäksi mössöksi ja makeismuotit taittuivat syödessä kaksinkerroin. 

Lähes kaikki mahdollinen meni siis pieleen. Lähes, koska maku oli lähes taivaallinen. Suklaan ja salmiakin yhdistelmä kolamaisessa tahnassa iski sekä minun että Pekonin makuhermoon. Päädyimme lusikoimaan tahnaa leivinpaperilta suoraan suuhun ;) 

Eli siis --- kokeilen tätä ehdottomasti seuraavassa elämässä, kun omista leivontalämpömittarin. 

n. 50 kpl

3 dl kuohukermaa
3 dl sokeria
2 dl vaaleaa siirappia
100 g hakattua tummaa suklaata
½ tl väkiviinaetikkaa
100 g voita
8 - 10 kpl hakattuja turkinpippurikarkkeja

KORISTELU:
tomusokeria

Sekoita kerma, sokeri ja siirappi kattilassa. Keitä n. 15 - 20 min, kunnes seos on n. 122-asteista. Ota kattila liedeltä ja lisää suklaa, etikka ja voi. Sekoita seos huolellisesti sileäksi. Anna seoksen jäähtyä vähän aikaa. Lisää hakatut turkinpippurit. Sekoita nopeasti ja varovasti, ettei karkkihake sula liikaa. Vuoraa n. 20 x 20 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla. Levitä kolaseos vuokaan n. 2 cm paksuiseksi tasaiseksi levyksi. Laita vuoka kylmään ja anna kolan vähän jähmettyä ennen kuin leikkaat sen sopivan kokoisiksi paloiksi. Tupsauta palojen päälle tomusokeria. 


Lähde: Leivotaan-lehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti