Sivut

maanantai 7. kesäkuuta 2010

Porkkanasämpylät

Viikonloppu meni taas hulinalla ohi. Perjantaina istuimme iltaa mökillä, saunoimme ja minä uskaltauduin heittämään talviturkkini 16 asteiseen järveen; laskeuduin portailla pari askelmaa, pulahdin veteen ja juoksin äkkiä takaisin saunaan. Kamalan kylmä tuuli teki myös osansa, painuimme sisään ja paistoimme makkarat takassa. Lauantaina pekoni heitti minut suoraan mökiltä töihin (näytin varmaan aika tärähtäneeltä) ja illalla kävin näyttämässä vanhalle kaveriporukalle upeita biljardinpeluutaitojani - onnistuin neljästä pelistä häviämään reiluisti vain yhden ja kolmessa muussa pussittamaan mustan kasin jo alkumetreillä. Osalla oli hauskaa ja pekoni pääsi hautaamaan kasvonsa käsiinsä. Eilinen meni jonkinmoisessa möllötyksessä sekä vastahankitun Putouksen uusintoja töllötellen. Suut makiaks koko Suomen kansa :D

Kuten kuitenkin jo aikaisemmin kerroin, sunnuntait (ja kai viikonloput yleensä) ovat ruoan suhteen pyhiä. Jos ei ole varaa mennä ulos syömään niin kotona on aina laitettava jotain erikoista. Tällä kertaa ruoka oli eilistä mureketta, mutta käärin sentään hihani ja leivoin pakkaseen sämpylöitä. Menneen elintarvikealan lakon ansiosta kauppoihin ilmestyi hetkeksi parasta ennen-päivää lähestyviä lihatuotteita pilkkahinnoin ja kunnon pihinä kansalaisena ostin pakkasen pullolleen - näinollen sämpylöistä oli syötävä suurin osa eilen. Kukaan ei kuitenkaan valittanut :)



n. 30 kpl

400 g porkkanoita
6 dl maitoa
2 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
4 rkl öljyä
6 dl kaurahiutaleita
n. 12 dl vehnäjauhoja

VOITELUUN:
kananmunaa

Pese, kuori ja raasta porkkanat hienoksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva noin kahteen desiin jauhoja, sekoita maidon joukkoon. Lisää suola, öljy ja porkkanaraaste. Lisää hiutaleet ja loput jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki, jaa se noin 30 osaan, riippuen sämpylöiden koosta. Pyörittele palat sämpylöiksi. Anna niiden kohota peitettynä lämpimässä paikassa n. 15 min. Voitele munalla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min. 

Tuoreet, lämpimät sämpylät maistuvat runsaan voin kera :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti