Viikonloppu
meni taas hulinalla ohi. Perjantaina istuimme iltaa mökillä, saunoimme
ja minä uskaltauduin heittämään talviturkkini 16 asteiseen järveen;
laskeuduin portailla pari askelmaa, pulahdin veteen ja juoksin äkkiä
takaisin saunaan. Kamalan kylmä tuuli teki myös osansa, painuimme sisään
ja paistoimme makkarat takassa. Lauantaina pekoni heitti minut suoraan
mökiltä töihin (näytin varmaan aika tärähtäneeltä) ja illalla kävin
näyttämässä vanhalle kaveriporukalle upeita biljardinpeluutaitojani -
onnistuin neljästä pelistä häviämään reiluisti vain yhden ja kolmessa
muussa pussittamaan mustan kasin jo alkumetreillä. Osalla oli hauskaa ja
pekoni pääsi hautaamaan kasvonsa käsiinsä. Eilinen meni jonkinmoisessa
möllötyksessä sekä vastahankitun Putouksen uusintoja töllötellen. Suut
makiaks koko Suomen kansa :D
Kuten
kuitenkin jo aikaisemmin kerroin, sunnuntait (ja kai viikonloput
yleensä) ovat ruoan suhteen pyhiä. Jos ei ole varaa mennä ulos syömään
niin kotona on aina laitettava jotain erikoista. Tällä kertaa ruoka oli
eilistä mureketta, mutta käärin sentään hihani ja leivoin pakkaseen
sämpylöitä. Menneen elintarvikealan lakon ansiosta kauppoihin ilmestyi
hetkeksi parasta ennen-päivää lähestyviä lihatuotteita pilkkahinnoin ja
kunnon pihinä kansalaisena ostin pakkasen pullolleen - näinollen
sämpylöistä oli syötävä suurin osa eilen. Kukaan ei kuitenkaan
valittanut :)
6 dl maitoa
2 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
4 rkl öljyä
6 dl kaurahiutaleita
n. 12 dl vehnäjauhoja
VOITELUUN:
kananmunaa
Pese, kuori ja raasta porkkanat hienoksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva noin kahteen desiin jauhoja, sekoita maidon joukkoon. Lisää suola, öljy ja porkkanaraaste. Lisää hiutaleet ja loput jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki, jaa se noin 30 osaan, riippuen sämpylöiden koosta. Pyörittele palat sämpylöiksi. Anna niiden kohota peitettynä lämpimässä paikassa n. 15 min. Voitele munalla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min.
Tuoreet, lämpimät sämpylät maistuvat runsaan voin kera :) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti