Rakastan
vanhoja, pieniä kirjastoja. Tahtoisin elää vielä sitä aikaa, kun
kirjastoauto kiersi ympäriinsä. Inhoan tätä "keskittämis-aikaa", jolloin
kaikki pieni ja sievä lakkautetaan ja tilalle tulee suurta ja kolhoa.
Nykyään kun melkein kaikki on tarjolla melkein 24/7, pienet asiat
unohtuvat eikä enää todella tiedä mitä oikeasti haluaa. Isoissa
kirjastoissakin iskee pakokauhu ja yltäkylläisyyden tunne - kun voi
lainata mitä vain, ei osaa lainata enää yhtään mitään. Siksikin rakastan
pieniä, vanhoja kirjastoja - kun tarjontaa on vähän, sieltä voi
oikeasti tehdä hienoja löytöjä.
Vaikkakin
opinnäytetyön pakottamana lähdin kirjastoon, intouduin lääketieteen
sijaan kiertelemään lähestulkoon kaikkia muita hyllyjä ja löysin itseni
viimein selailemasta ruokakirjoja. By the way, rakastan myös vanhoja
ruokakirjoja. Kaikkein parhaita ovat 70-80-lukujen keittokirjat, joihin
on jo ilmestynyt värillisiä valokuvia, mutta joiden reseptit pysyvät
silti tuikitavallisina. En pidä nykyajan keittokirjoista, joissa
tekeleillä yritetään prassailla, eikä perinteisiä reseptejä tunnu
löytyvän enää mistään. Koska kaikki nykyään tekevät näitä "moderneja,
2000-luvun keitelmiä", ovat vanhat ja perinteiset ruoat jotain erilaista
ja uutta. Tykkään myös vanhoista kirjoista, joissa kaikki reseptit on
sullottu samaan - nykyään täytyy ostaa kymmenen kirjaa, jotta saa
kaikenlaisia reseptejä antipastoista jälkiruokiin, eikä sekään meinaa
riittää (kirjat ovat lisäksi niin lisuja, että hyvä jos niihin on
jaksettu tusinaa reseptiä väkertää). Koska näitä vanhanmallisia kirjoja
ei enää mistään meinaa saada, ovat kirjastot kokkikirjojen keidas.
Tällä kertaa intouduin lainaamaan suomeksi -99 ilmestyneen, Otavan Pikkuleipiä-kirjan
(englanninkielinen alkuteos: Cookies! A Cookie Lover's Collection, -94)
ja väkersin kirjasta heti parkkipaikalla ostoslistan ja intouduin
illalla väkertämään jo ensimmäistä testierää. Pikkuleipiä-kirjan
valintaan vaikutti muuten myös se, että lupauduin leipomaan keksejä
Pekonin veljen nelikymppisille elokuulle. Tässä siis nyt testaillaan
erilaisia keksireseptejä, vaikkakin eilinen olikin harha-askel ja
leivoin kirjasta jotain aivan muuta ;)
uunipellillinen
6 dl sokeria
6 dl sokeria
5 dl maustamatonta kevytjogurttia
6 munaa
2 ½ dl voita tai margariinia, pehmennettynä
180
g taloussuklaata, suletettuna ja jäähdytettynä (itse käytin
maitosuklaata, koska tumma suklaa on mielestäni hieman liian ötelöä)
2 tl vanilliinisokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl leivinsoodaa
½ tl suolaa
KUORRUTUS:
5 dl taloussuklaata, rouhittuna (tähänkin käytin maitosuklaata)
1 dl maustamatonta kevytjogurttia
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vatkaa
sokeri, jogurtti, munat, voi, sulatettu suklaa ja vanilliinisokeri
suuressa kulhossa sähkövatkaimen keskinopeudella huolellisesti sekaisin.
Lisää jauhot, leivinjauhe, leivinsooda ja suola ja sekoita hitaalla
nopeudella tasaiseksi taikinaksi. Levitä seos leivinpaperoidulle
pellille. Paista leivonnaista 30 - 35 min tai kunnes kakun keskelle
painettuun tikkuun ei tartu mitään. Anna jäähtyä kunnolla.
Sulata
suklaa pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita koko ajan. Ota
kattila liedeltä, lisää jogurtti suklaaseen ja sekoita sileäksi. Levitä
kuorrutus tasaisesti kakun päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti