Sivut

tiistai 2. heinäkuuta 2013

Porkkanakakku

Porkkanakakku on oma kuivakakkusuosikkini. Työpaikkani kanttiinista saa todella hyvää porkkanakakkua, jota otan aina jos sinne eksyn, enkä koskaan osta Spice Icesta jäätelöä vaan aivan ihanan porkkanamuffinsin, jonka sisällä on joku tuntematon valkoinen höttö (en tahdo tietääkään mitä se on). Ja tänä vuonna päätin kerrankin hemmotella myös hieman itseäni synttäritarjottavia suunnitellessa.

Tämän porkkanakakun ohje on Otavan Kotileipuri-kirjasta, joka on muuten ylivoimaisesti paras perus-leipomis-kirja. Tässä ohjeessa on lisätty appelsiinia kuorrutteeseen, joka ensimaistamalla maistui liian ytläkkäälle, mutta muutaman palan jälkeen alkoi jo tottumaan :) Jatkossa aion kuitenkin tehdä porkkanakakkuun sen perinteisen valkoisen tomusokeri-tuorejuustokuorrutuksen. Kakusta itsestään tuli ihanan pehmeä ja sopivan kostea. 

Itse heitin vielä kakun päälle hasselpähkinärouhetta, ilman mitään koristusta kakku näytti liian valjulta. 

 300 g porkkanoita
100 g voita tai margariinia
4 munaa
3 dl raakasokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 tl jauhettua kanelia

KUORRUTUS:
50 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl tomusokeria
1 appelsiinin raastettu kuori

Voitele ja jauhota pyöreä irtopohjainen vuoka, halkaisijaltaan n. 24 cm. Kuori porkkanat ja raasta ne hienoksi. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita vaahtoon porkkanaraaste ja voi. Yhdistä keskenään jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja kaneli ja sekoita seos taikinaan. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin keskiosassa 200 asteessa n. 30 min. Anna kakun jäähtyä. Sulata kuorrutuksen voi ja anna jäähtyä. Kaada voi kulhoon ja sekoita siihen tuorejuusto, tomusokeri ja appelsiininkuori. Levitä kuorrutus kakun pinnalle ja anna sen kovettya kylmässä. 


Kirja lupaa porkkanakakun säilymiseksi jääkaapissa peitettynä 3 - 4 päivää. Itse tein varsinaisen kakun jo lauantai-iltana ja kuorrutin sunnuntaina ja kyllä vielä näin tiistainakin hyvältä maistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti