Vadelmakakun,
Välimeren vihannesjuustopiiraan sekä Lihavoileipäkakun ohjeet nappasin
kaikki Seuran Juhlavuoden herkut-kirjasta. Kirjassa on kaikkia todella
ihanan näköisiä tarjottavia ja meinasikin seurata runsaudenpula ja
valinnanvaikeus. Vadelmakakkuun päädyin kuitenkin lopulta, sillä
mansikka-aika on jo mennyt eikä Jyväskylästä ainakaan saanut enää kuin
syksyn satoa, mutta vadelmat olivat parhaimmillaan. Ohjeessa neuvotaan
käyttämään pakastevadelmia, mutta itse käytin kyllä tuoreita ja kyllä
niistä tulikin herkullisia kun vadelmien mahtava maku pääsi kunnolla
oikeuksiinsa. Kakku oli omasta mielestänikin todella herkullinen ja
maukas, muttei liian yltiömakea. Hyvin teki kauppansa :) Parempaa kuvaa
en valitettavasti kerennyt ottamaan, kuin mikä tuo juhlapöydän kuva
tuolla alhaalla on.
n. 20 annosta
POHJA:
POHJA:
2 munaa
½ dl sokeria
½ dl juoksevaa tai sulatettua margariinia
½ dl vehnäjauhoja
½ dl peruna- tai maissitärkkelysjauhoja
½ tl leivinjauhetta
TÄYTE:
8 liivatelehteä
kylmää vettä
250 g maitorahkaa
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 ½ dl vaahtoutuvaa vanilliinikastiketta
200 g (4 dl) pakastevadelmia
PÄÄLLE:
4 liivatelehteä
kylmää vettä
400 g (8 dl) pakastevadelmia
2 dl vettä
sokeria maun mukaan
KORISTEEKSI:
minttua tai sitruunamelissaa
Peitä
irtoreunavuoan pohja leivinpaperilla. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi
vaahdoksi. Lisää rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita
kaikki aineet varovasti nostelemalla tasaiseksi taikinaksi. Kaada
taikina leivinpaperin päälle vuokaan. Paista pohjaa 175 asteen
uuninlämmössä n. 15 min. Pane liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan n.
5 minuutiksi. Mausta maitorahka sokerilla ja vaniljasokerilla. Vatkaa
vanilliinikastike kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto maitorahkan
joukkoon. Sekoita sulaneet vadelmat muiden täyteaineiden joukkoon.
Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna tilkka vettä ja liuota
liivatelehdet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana koko ajan hyvin
sekoittaen muiden täyteaineiden joukkoon. Täytteen tulee olla
huoneenlämpöistä, ettei liivate hyydy rihmoiksi sekoitusvaiheessa. Kaada
täyte jäähtyneen pohjan päälle vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa muutama
tunti. Pane päälle tulevat liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan n. 5
minuutiksi. Levitä kokonaiset pakastevadelmat kakun pinnalle. Mausta
vesi maun mukaan sokerilla. Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna
tilkka sokerilla maustettua vettä ja liuota liivatelehdet siihen. Lisää
liivate lopun sokerilla maustetun veden joukkoon. Valuta liivateliuos
varovasti vadelmien päälle. Anna kakun hyytyä seuraavaan päivään. Irrota
vuoan reunat ja nosta kakku paperin ja lastan avulla tarjolle.
Koristele kakku mintulla tai sitruunamelissalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti