Sivut

sunnuntai 21. elokuuta 2011

Vadelmakakku

Vadelmakakun, Välimeren vihannesjuustopiiraan sekä Lihavoileipäkakun ohjeet nappasin kaikki Seuran Juhlavuoden herkut-kirjasta. Kirjassa on kaikkia todella ihanan näköisiä tarjottavia ja meinasikin seurata runsaudenpula ja valinnanvaikeus. Vadelmakakkuun päädyin kuitenkin lopulta, sillä mansikka-aika on jo mennyt eikä Jyväskylästä ainakaan saanut enää kuin syksyn satoa, mutta vadelmat olivat parhaimmillaan. Ohjeessa neuvotaan käyttämään pakastevadelmia, mutta itse käytin kyllä tuoreita ja kyllä niistä tulikin herkullisia kun vadelmien mahtava maku pääsi kunnolla oikeuksiinsa. Kakku oli omasta mielestänikin todella herkullinen ja maukas, muttei liian yltiömakea. Hyvin teki kauppansa :) Parempaa kuvaa en valitettavasti kerennyt ottamaan, kuin mikä tuo juhlapöydän kuva tuolla alhaalla on.

n. 20 annosta

POHJA:
2 munaa
½ dl sokeria
½ dl juoksevaa tai sulatettua margariinia
½ dl vehnäjauhoja
½ dl peruna- tai maissitärkkelysjauhoja
½ tl leivinjauhetta

TÄYTE:
8 liivatelehteä
kylmää vettä
250 g maitorahkaa
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 ½ dl vaahtoutuvaa vanilliinikastiketta
200 g (4 dl) pakastevadelmia

PÄÄLLE:
4 liivatelehteä
kylmää vettä
400 g (8 dl) pakastevadelmia
2 dl vettä
sokeria maun mukaan

KORISTEEKSI:
minttua tai sitruunamelissaa

Peitä irtoreunavuoan pohja leivinpaperilla. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita kaikki aineet varovasti nostelemalla tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina leivinpaperin päälle vuokaan. Paista pohjaa 175 asteen uuninlämmössä n. 15 min. Pane liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan n. 5 minuutiksi. Mausta maitorahka sokerilla ja vaniljasokerilla. Vatkaa vanilliinikastike kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto maitorahkan joukkoon. Sekoita sulaneet vadelmat muiden täyteaineiden joukkoon. Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna tilkka vettä ja liuota liivatelehdet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen muiden täyteaineiden joukkoon. Täytteen tulee olla huoneenlämpöistä, ettei liivate hyydy rihmoiksi sekoitusvaiheessa. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti. Pane päälle tulevat liivatelehdet kylmään veteen turpoamaan n. 5 minuutiksi. Levitä kokonaiset pakastevadelmat kakun pinnalle. Mausta vesi maun mukaan sokerilla. Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna tilkka sokerilla maustettua vettä ja liuota liivatelehdet siihen. Lisää liivate lopun sokerilla maustetun veden joukkoon. Valuta liivateliuos varovasti vadelmien päälle. Anna kakun hyytyä seuraavaan päivään. Irrota vuoan reunat ja nosta kakku paperin ja lastan avulla tarjolle. Koristele kakku mintulla tai sitruunamelissalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti