Sivut

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Patonki

Muistatteko vielä sellaisen kaupan kuin Spar? Ja varmasti muistatte, eihän kauppojen loppumisesta ole vielä kymmentä vuottakaan. Moniko muistaa vielä Tenna-kaupat? Minun lapsuudessani ainakin asioitiin Tennassa. Spar-kauppoja on edeltänyt T-kaupat, joita minä en enää muista, vaikka ne ovat Wikipedian tietojen mukaan jääneet historiaan vasta loppuvuodesta -93. 

Tämä liittyy aiheeseen siten, että näiden patonkien ohje on napattu vanhasta, vuonna -89 ilmestyneestä, Tukkukauppojen Oy:n kirjasta "Herkuttele leivällä". Nostalgisen ohjeesta tekee se, että kirjassa puhutaan "sinivalkoisesta öljystä" sekä "sinivalkoisista vehnäjauhoista". Ollappa vielä näin paljon puhtaasti suomalaisia, sinivalkoisia tuotteita ja ollappa pieniä ruokakauppoja isojen perhemarkettien tilalla. Terveisiä menneisyyspuolueesta vaan taas kaikille!


4 kpl

4 dl vettä
50 g hiivaa
1 ½ tl suolaa
3/4 dl öljyä
n. 11 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva tilkkaan kädenlämpöistä vettä. Lisää loput vedestä, suola ja öljy. Sekoita osa jauhoista taikinanesteeseen puuhaaruklla vatkaten. Näin taikinaan sitoutuu ilmaa ja se kohoaa hyvin. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten. Alusta kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Kohota taikina hyvin. Vaivaa taikinapöydällä kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se 4 osaan. Leivo palaset pitkiki tangoiksi pellille tai kaaviloi ohueksi levyksi ja kierrä rullalle kääretortun tavoin. Kohota patongit peiteltyinä. Viiltele pintaan vinoviiltoja terävällä veitsellä ja paista 225 asteen lämmössä n. 15 - 20 min. Jos haluat patonkeihin rapean pinnan, kaada uunin pohjalle ½ dl vettä paiston aikana. Samasta syystä jäähdytä leivät peittämättä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti