Sivut

maanantai 17. helmikuuta 2014

Punajuuri-lihapata

Viimeisimmässä Yhteishyvän ruokaliitteessä oli ihanalta kuulostavan punajuuri-lihapadan ohje, jota päätin ensitöikseni testata, olenhan kova punajuuren ystävä eikä Pekonikaan mausta valita. Pata tehdään melkeinpä perinteiseen karjalanpaistityyliin, lisätään vain juurekset. Tiettyjä eroavaisuuksia kuitenkin on. 



Itse paistan perinteisen karjalanpaistin korkeassa lämpötilassa, vaikka kaikki ohjeet neuvovatkin hauduttamaan sitä matalalla lämmöllä pitkään. Tässä ohjeessa paistolämpötila on alhainen, mutta niin oli myös ohjeistettu paistoaika. 2 tunnin kohdalla naudanpalat jurskahtelivat vielä ikävästi hampaisiin eivätkä juureksetkaan olleet minun makuuni vielä tarpeeksi pehmenneet. Laitoin padan takaisin uuniin ja pidin sitä siellä yhteensä melkein neljä tuntia, jossa ajassa lihat olivat kunnolla kypsiä ja juurekset kunnolla pehmeitä. Suosittelen pidentämään uunissaoloaikaa, mutta jos tahdot juureksiin purutuntumaa, lisää ne vasta puolessa välissä pataan. 

Toisekseen lientä oli lopulta aivan liikaa. Senkin suhteen teen seuraavalla kerralla muutoksia ja laitan liemen karjalanpaistityyliin - niin että lihat ja juurekset juuri ja juuri peittyvät. Kehoitan myös lisäämään hieman lisää suolaa sekä pippuria. Siis pienillä muutoksilla kenties seuraavalla kerralla saadaan punajuuren ystävälle oiva lihapata. Kirjoitan nyt reseptin kuitenkin alkuperäisellä ohjeella.

 

4 annosta

600 g karjalanpaistilihaa
1 rkl öljyä
1 sipuli
3 punajuurta
1 porkkana
pala lanttua
1 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1 tl rosmariinia
2 rkl hunajaa
kiehuvaa vettä

Ruskista lihat kahdessa erässä pannulla ja siirrä ne pataan. Kuori ja paloittele sipuli, punajuuret, porkkana ja lanttu. Lisää ne pataan mausteiden kanssa. Sekoita ainekset. Kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että ainekset peittyvät. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 1 ½ - 2 tunnin ajan. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti