Sivut

perjantai 7. helmikuuta 2014

Valko- ja tummasuklaabrowniet




Seurasin yksi päivä pöyristyneenä työpaikan kahvipöydässä keskustelua, jossa työkaverini paljasti ettei tiennyt mikä on mutakakku tai mikä on brownie. Hän kun aina leipoessaan teki sämpylöitä tai pullia. Kaikki kunnia sämpylöille ja pullille, mutta mietin vielä illalla kotona minkälaisen makuelämyksen työkaverini on menettänyt. Niinpä päätin tätä makumaailmaa laajentaa. 

Metsästin aikani kokeilunarvoista mutakakkuohjetta sellaista löytämättä. Sitten muistin omistamani Johan Åkerbergin Suklaakirjan ("korvaamaton kumppani suklaan ystävälle" - todellakin!) ja siellä useaan kertaan silmiin ottanut valko- ja tummasuklaabrownien ohje, jonka kokeilulle ei vielä ollut sattunut tilaisuutta. 


Browniet ovat helppo valmistaa, mutta oma uunini, jonka kanssa en vielä puolen vuoden jälkeenkään ole sinut, meinasi taas tehdä tepposet. 15 min kohdalla reunat olivat jo kypsyneet, mutta keskusta oli ehkä aavistuksen liian hyllyvää. Otin leivonnaisen kuitenkin uunista ja huoneenlämmössä reunat tuntuivat kovettuvan jo liikaakin ja ajattelin jo leivoksen joutavan suoraan roskakoriin. Onneksi reunat kuitenkin pehmenivät yöllä jääkaapissa ja keskustakin jälkihyytyi tarpeeksi. Itse jätin myös suklaat todella suuriksi paloiksi ja hyvältä maistuivat niin. 


Pekonilta nämä keräsivät kehuja, mutta se ei ole niin perso makean perään ja tyytyi leikkaamastani palasta puolikkaaseen, ja oli sillä tyytyväinen. Työkaverit kehuivat ja useampi kyseli onko ohje jo netissä ja tässä se nyt sitten tulee. Yllätys kyllä minäkin pidän brownieista, vaikka näiden pohja jäi mielestäni jotenkin hieman öljyiseksi. Ja kai se tärkein kehu tuli pullia ja sämpylöitä leipovalta työkaveriltani, vaikka en tiedäkään sainko häntä leipomaan seuraavalla kerralla jotain aivan muuta. 


12 - 16 brownieta tai tuplaamalla annos uunipellillinen

175 g voita paloiteltuna
2 rkl kaakaojauhetta
300 g (n. 3 ½ dl) hienoasokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
150 g (n. 2 ½ dl) erikoisvehnäjauhoja
1 dl valkoista suklaata rouhittuna
1 dl tummaa suklaata rouhittuna
1 dl saksanpähkinöitä karkeaksi rouhittuna

Voitele ja jauhota n. 25 x 25 cm:n nelikulmainen vuoka ja laita pohjalle leivinpaperi. (Kakusta tulee tahmea, ja se juuttuu helposti vuokaan.) Sulata voi, kaakaojauhe ja sokeri kattilassa alhaisella lämmöllä. Ota hellalta ja anna jäähtyä. Lisää muut ainekset mutta älä sekoita liikaa. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa n. 15 - 20 min. Kakun pitäisi olla kiinteä reunoilta mutta hieman pehmeä keskeltä. Ota uunista ja anna jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti